SUA şi ONU cer pauză umanitară în Gaza

SUA şi ONU cer pauză umanitară în Gaza
foto: twitter.com/nexta_tv

Războiul dintre Israel şi Hamas atinge cote alarmante, iar civilii sunt ţinte sigure în Fâşia Gaza. Tot mai multe ţări arabe strigă la unison că gruparea teroristă trebuie să dispară şi că nu mai poate rămâne la conducera Fâşiei Gaza! Declaraţiile au fost făcute în Iordania, acolo unde oficialii lumii arabe s-au întâlnit cu secretarul american de stat, Anthony Blinken. 

Întânirea din Iordania a fost una presărată cu tensiuni. Ceea ce se întâmplă acum în Fâşia Gaza îngrozeşte, iar încetarea focului, cerută de toată lumea este imposibilă în opinia secretarului american Anthony Blinken. 

Fâşia Gaza este sud asediu, iar ţinte sunt teroriştii. Anthony Blinken a propus o pauză umanitară, care să permită intrarea în enclavă a ajutoarelor umanitare dar şi evacuarea populaţiei. Imposibil însă! Premierul israelian refuză orice armistiţiu care nu include eliberarea ostaticilor. 

O presiune enormă care poate schimba soarta acestui război vine şi din Liban! Co-fondatorul Hezbollahului îl acuză pe liderul suprem al Iranului de trădare, pentru că nu a atacat Israelul. În Fâşia Gaza, bombardamentele continuă zi şi noapte. 

Cel puţin 47 de oameni au murit şi aproxiamtiv 100 au fost răniţi, după un atac asupra taberei de refugiaţi al-Maghazi. Imagini de la faţa locului arată civilii care caută victime printre dărâmături. Cu mâinile goale, mută cărămizi, bucată cu bucată, în speranţa că îşi vor găsi rudele. 

Potrivit Semilunii Roşii Palestiniene au fost bombardamente intense şi în jurul spitalului Al-Quds. Cel puţin 21 de oameni au fost răniţi. Ofensiva la sol este şi ea în plină desfăşurare. Armata israeliană a permis reporterilor Sky News să intre în enclavă pentru a putea vedea îndeaproape luptele terestre. 

Peste tot, sunt urme ale distrugerilor. Nicio clădire nu a mai rămas în picioare, iar militarii israelieni spun că ţintesc tunelurile teroriştilor. Armata israeliană avansează cu tancurile în enclavă, iar soldaţii trag în ţintele Hamas. De cealaltă parte, teroriştii au ca ţintă tancurile israeliene. Potrivit Hamas, 10 ar fi fost distruse. 

Civilii din Gaza au fost lăsaţi să migreze din nordul enclavei până în Sud, potrivit IDF, iar prin punctul de trecere Rafh, spre Egipt, nimeni nu mai are acces, după ce Israelul a refuzat evacuarea unor palestinieni răniţi. Cei aflaţi în Egipt se gândesc cu groază la familiile lor, aflate în mijlocul bombardamentelor. 

Mii de oameni aşteaptă în continuare evacaurea din enclavă. Aproximativ 300 de mii au fost strămutaţi în interiorul Gaza. Iar bilanţulor celor morţi a ajuns la 9.500.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt