Submarin cu cinci oameni, dispărut în aproierea Titanicului

Submarin cu cinci oameni, dispărut în aproierea Titanicului
foto: captura youtube.com

O adevărată armată de scanfandri, specialişti în submarine, avioane de luptă îi caută cu disperare pe cei cinci oameni dispăruţi în Altlantic. Sumersibilul Titan, micul submarin care face expediţii la epava celei mai cunoscute nave din lume, Titanic, a dispărut fără urmă de duminică. La bord sunt cinci oameni, toţi miliardari. Printre ei şi preşedintele companiei care a organizat excursia. Cu toţii sunt în pericol de moarte, pentru că nu mai au oxigen decât pentru câteva zeci de ore. Precum Titanicul spre care se îndrepta, Titan a dispărut în adâncul apelor.

E mai frig şi mai întuneric decât îşi poate imagina oricine pe fundul Atlanticului, acolo unde zace scufundată de 111 ani epava Titanicului, şi unde, cel mai probabil, s-a îndreptat Titan. Micul submersibil mai are mai puţine rezerve de oxigen. Conctactul cu Titan a fost pierdut duminică, la o oră şi 45 de minute de la începerea scufundării. De atunci nu a fost reperat şi este căutat de nave, avioane, un submarin şi geamanduri sonar. Specialiştii încearcă să înţeleagă cum s-a ajuns în această situaţie.

Pe măsură ce timpul se scurge, şansele de supravieţuire ale celor de la bord sunt din ce în ce mai mici. Se estimează că începând de luni după-amiază, ar mai avea între 60 şi 96 de ore de oxigen, adică până joi. Mai sunt însă speranţe de salvare. 

Turiştii din submarin se numără printre cei mai bogaţi oameni ai lumii. Pakistanezul Shahzada Dawood este însoţit de fiul său, Suleman, în vârstă de 9 ani. Familia este una dintre cele mai bogate din Pakistan, cu o avere de 75 de miliarde de dolari. Miliardar este şi britanicul Hamish Harding. La bord se mai află exploratorul francez Paul Henri Nargeolet, CEO-ul companiei care deţine submersibilul, OceanGate Stockton Rush. De altfel, el este şi cel care operează submarinul, în afara comenzilor de la suprafaţă.

Expediţia este prima şi singura cu echipaj uman de anul acesta către epava Titanic. Chiar şi aşa, a fost anulată de mai multe ori, din cauza celei mai grele ierni din zonă din ultimii 40 de ani. Compania ”OceanGate Expeditions” descrie misiunea ca fiind o experienţă pe care merită să o trăieşti o dată în viaţă. Anul trecut, timp de două ore şi jumătate, submersibilul a mai pierdut comunicaţiile cu echipajul de la suprafaţă, dar nu a dispărut total de pe radare, ca acum. La bord a călătorit atunci jurnalistul David Pogue de la CBS.

Din 2021, compania ”OceanGate Expeditions” a transportat 60 de clienţi până la epava Titanicului, care se află la 3.000 de metri adâncime pe fundul Atlanticului. Coincidenţă sau nu, evenimentul de acum se aseamănă foarte mult cu naufragiul Titanicului, petrecut în urmă cu 111 ani. Unii ar vorbi chiar de un blestem. Din cei 2.200 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, peste 1.500 au murit.

În 1912, un bilet la clasa întâi pe Titanic costa 4000 de dolari, adică 130.000 de dolari în banii de azi. Pe submersibilul Titan, miliardarii au plătit acum 250.000 de dolari.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt