Sunetul de sirenă al dezastrului

Sunetul de sirenă al dezastrului

Peste 7.000 de sirene au sunat sau ar fi trebuit să sune în toată ţară. A fost vorba despre un test pentru situaţii de urgenţă. De această dată autorităţile au pus la încercare reacţia românilor în caz de dezastru. Acolo unde au funcţionat, alarmele au emis cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu o pauză de 10 secunde între ele.

Sunetul alarmelor ar fi trebuit auzit de toţi românii. Însă nu s-a întâmplat aşa. O parte dintre sirene ori nu au funcţionat, ori intensitatea sunetului a fost prea mică. Bucureştiul şi judeţul Ilfov au 527 de alarme, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă trebuie să le identifice pe cele nefuncţionale. 254 sunt în sistem centralizat, adică pot fi acţionate simultan dintr-un punct de comandă.

După confirmarea din centrul de comandă, populaţia a fost informată că este vorba de un exerciţiu. Apoi sirenele au pornit sau cel puţin trebuiau să pornească. Alte 273 de sirene din Bucureşti şi Ilfov trebuie pornite manual. Alarmele moderne pot transmite şi mesaje vocale.

Exerciţiile de acest gen ar putea fi reluate cu o frecvenţă lunară pentru ca populaţia să se familiarizeze cu tipul de alerte. Atunci când va fi vorba de pericole reale, acţionarea alarmelor va fi dublată şi de informaţii transmise prin intermediul mesajelor de tip Ro-Alert.

foto: ziarulunirea.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt