SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Brânza de Cund, deliciul din farfurie

SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Brânza de Cund, deliciul din farfurie
foto: agro-business.ro

Brânzeturi scăldate în fel şi fel de mirodenii, cu nuci ori chiar cu vin! Deşi pare o delicatesă din meniul unui restaurant de lux din Franţa, nu este tocmai aşa.  Este ceea ce face un român, într-un sat din judeţul Mureş. Brânza de Cund, devenită chiar un brand, este în topul preferinţelor celor care ajung în zonă. Ideea îi aparţine unui localnic care a pus cărămidă cu cărămidă ca să facă un atelier de manufactură a brânzeturilor. Urmăriţi un nou material al campaniei, Susţinem România-Mănâncă Româneşti! 

Suntem în Cund, judeţul Mureş. Nu departe de intrarea în sat găsim această casă, pe care un  localnic a transformat-o, în urmă cu câţiva ani, într-un atelier în care face brânzeturi. Şi nu orice fel, ci unele rafinate, făcute după reţete franţuzeşti, eveţiene sau austriece. Povestea acestui atelier începe în 2016. Istvan a preluat ferma de vaci a părinţilor, iar din laptele proaspăt a început, apoi, să facă fel şi fel de bunătăţi.

Istvan a invetit, iniţial, 25.000 de euro în afacerea lui. Până să-şi deschidă atelierul a fost educator şi a lucrat timp de 11 ani cu copiii cu probleme sociale, în Germania. Ideea acestei afaceri, de nisă, s-a născut din dorinţa de a avea şi în România  produse de calitate, aşa cum găsim, spre exemplu, în restaurantele din străinătate. 

Din fermă, ajungem şi în atelier. Găsim aici branzeturile care stau aliniate pe stelaje din fag. Procesul de fabricaţie  se face cu mare atenţie. Pentru unele sortimente, maturarea dureaza chiar şi cateva luni. Brânzeturile cu mirodenii, nuci sau chiar vin sunt cele mai căutate. 

De aici brânzeturile ajung direct la clienţi, pentru cei care vin la altelierul de manufactură, fie se vând, mai departe,  la târgurile de profil sau în magazinele de nisă. Oamenii au inclusiv posibilitatea de a gusta înainte să le cumpere. Pentru că cererea a fost mare, Istvan a început să colaboreze şi cu câteva restaurante din zonă. 

Ideea de a mânca şi la noi în ţară preparate rafinate, ca în străinătate, i-a încântat pe mulţi dintre români. Brânza neagră este cea mai comandată delicatesă. 

Branza de la Cund, devenită acum un brand, este făcută doar din ingrediente sută la sută naturale. Lucru care-i încântă şi mai mult pe cumpărători. Ca să susţinem producătorii români trebuie aşadar să mâncăm româneşti! 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt