Talibanii au ajuns în Kabul

Talibanii au ajuns în Kabul

Guvernul afgan predă conducerea ţării după ce talibanii au preluat puterea în majoritatea regiunilor.
De dimineaţă, Oraşul Jalalabad a fost preluat de către alibani. Tot astăzi aceştia au ajuns în Kabul, unde acum este haos. Cetăţenii se înghesuie la bănci pentru a-şi scoate banii şi pentru a putea pleca.

Locuitorii oraşului Jalalabad din estul Afganistanului s-au trezit azi-dimineaţă cu steagurile albe ale talibanilor în tot oraşul. Aceştia au intrat şi au revendicat capturarea oraşului, fără ca cineva să se opună. În numai 10 zile, talibanii au preluat controlul în majoritatea ţării.

Acum, aceştia se află la porţile capitalei Kabul pe care au încercuit-o complet. Momentan, nu au luat o decizie cu privire la capturarea capitalei afgane şi au confirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului. Ministrul Apărării a ţinut o conferinţă de presă în care i-a asigurat pe cetăţeni că oraşul Kabul e sigur.

Mai multe state, printre care SUA, Franţa şi Germania au anunţat retragerea ambasadorilor din Afganistan. Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu ajutorul elicopterelor.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat însă că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continuie activitatea şi că diplomaţii nu sunt în pericol. Deşi li se spune că va fi un transfer paşnic al puterii, oamenii se tem pentru vieţile lor şi încearcă să plece cât de repede din oraş. Sunt cozi enorme pe şosele, la bănci şi în aeroporturi.

Mulţi dintre afgani aşteaptă de asemenea să treacă graniţa înspre Pakistan. Situaţia s-ar fi înrăutăţit în Afganistan după ce Preşedintele SUA, Joe Biden a anunţat că îşi retrage trupele după 20 de ani în care mii de soldaţi şi-au pierdut viaţa, timp în care Washington - ul a cheltuit un trilion de dolari. Papa Francisc a făcut azi apel la dialog pentru încheierea conflictului din Afganistan, pentru ca oamenii să poată trăi în pace şi fără să fie nevoiţţi să îşi părăsească ţara.

În acest moment, Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani ţine consultări de urgenţă cu trimisul Statelor Unite şi cu alţi înalţi oficiali ai NATO. Acesta ar urma să demisioneze în orele următoare pentru a permite o tranzacţie paşnică a puterii.

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care precizează că nivelul de alertă pentru Afganistan a fost ridicat şi îi îndeamnă pe toţi românii aflaţi acolo să părăsească de urgenţă ţara.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt