Timişoara, primul oraş liber de comunism

Timişoara, primul oraş liber de comunism

20 decembrie 2020. Sunt 31 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism din România. Sunt 31 de ani de când timşorenii au decis să arunce comunismul la lada de gunoi a istoriei. Pe 20 decembrie 1989, armata a fraternizat cu demonstranţii. Locuitorii timişoarei au înţeles atunci că nu mai sunt singuri în lupta împotriva comunismului, iar Nicolae Ceauşescu şi regimul dictatorial pe care-l conducea îşi trăia ultimele zile. Tributul de sânge a fost, însă, unul foarte mare: 93 de morţi şi 291 de răniţi.

Pe 20 decembrie 1989, muncitorii de la toate fabricile din Timişoara au încetat lucrul, s-au încolonat şi s-au îndreptat spre centrul oraşului. Liderii comunişti au încercat să calmeze spiritele şi au vizitat întreprinderile mari, dar au fost puşi pe fugă. Oraşul fierbea, iar frica oamenilor de organele de represiune dispăruse. Câteva mii s-au adunat în faţa comitetului de partid, iar armata s-a retras în cazarme. O
delegaţie a manifestanţilor a intrat în clădirea Comitetului Judeţean de partid şi au avut loc discuţii cu primul ministru Constantin Dăscălescu.

Pentru prima oară, revoluţionarii au cerut alegeri libere, pedespsirea celor care au tras împotriva timişorenilor şi eliberarea arestaţilor. După câteva ore de negocieri, primul ministru a ieşit în balconul clădirii şi le-a promis demonstranţilor că încercă să le rezolve revendicările.

Între timp, Nicolae Ceauşescu se întorcea din Iran şi ţinea un discurs la televiziunea română, în care condamna acţiunile huliganilor de la Timişoara.

S-a emis un decret prezidenţial pentru instituirea stării de necesitate pe teritoriul judeţului Timiş. În oraşul de pe Bega, însă, din balconului Operei, revoluţionarii declarau Timişoara ca fiind primul oraş liber de comunism. În cursul dupăamiezii, reprezentanţii puterii au fugit din clădirea comitetului judetean pe uşa din spate şi au pleacat la Bucureşti. În acelaşi timp, în Piaţa Operei, s-au adunat deja peste 10 mii
de oameni. Câţiva revoluţionari au intrat în clădirea teatrului naţional şi au ieşit în balcon unde au ţinut discursuri. S-a format Frontul Democrat Român.

Revoluţia s-a extins treptat şi în alte localităţi din Timiş: Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare şi Deta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt