Tineri ucişi de drogurile sintetice

Tineri ucişi de drogurile sintetice

În urmă cu o săptămână, Sara -eleva care a plecat la Piatra Neamţ pentru un concurs şcolar, a murit în casa prietenului ei. În organismul adolescentei de 16 ani au fost găsite mai multe droguri sintetice, printre care şi o substanţă considerată de mare risc în ţara noastră care are efecte asemănătoare consumului de cocaină. Aceste droguri, din păcate, se găsesc la vânzare pe unele site-uri din strainatate. Acolo, sunt legale şi pot fi cumpărate de oricine.

În cazul Sarei, trei persoane sunt în arest preventiv pentru deţinere şi trafic de droguri de mare risc. Procurorii DIICOT au găsit în casele lor peste 300 de grame de cannabis, cântare dar şi mai multe obiecte care aveau urme ale substanţei găsite în organismul adolescentei.

În luna aprilie, aceeaşi substanţă a fost introdusă în legislaţia românească drept un drog de mare de risc. Drogul stimulează sistemul nervos central şi are efect asemănător cocainei.În cazul Sarei, trei persoane sunt în arest preventiv pentru deţinere şi trafic de droguri de mare risc. Procurorii DIICOT au găsit în casele lor cântare dar şi mai multe obiecte care aveau urme ale substanţei găsite în organismul adolescentei.

În luna aprilie, aceeaşi substanţă a fost introdusă în legislaţia românească drept un drog de mare de risc. Drogul stimulează sistemul nervos central şi are efect asemănător cocainei.

Consumul acestei substanţe a explodat în ultimii ani. Comisia Europeană spune că între 2020 şi 2021 au fost confiscate în jur de 2.500 de kilograme. Acest drog de mare risc poate fi cumpărat printr-o simplă accesare pe internet.

În descrierea produsului este menţionat de vânzător că substanţa este numai de cercetare, nu pentru consumul uman. În urmă cu doar câteva zile, poliţiştii români împreună cu cei de la Agenţia Naţională Antidrog au reuşit să închidă 20 de site-uri pe care se vindeau droguri. Multe erau înregistrate în OIanda.

Astfel de substanţe sunt extrem de periculoase. Au efect direct asupra creierului. Halucinaţiile, atacurile de panică şi anxietatea sunt doar câteva dintre efecte. Medicii se confruntă aproape zilnic cu astfel de cazuri. În 2021, peste 27% dintre urgenţele medicale au fost cauzate de consumul de cannabis. Peste 1.700 de oameni au avut nevoie urgentă de ajutorul medicilor după ce au consumat substanţe interzise.

Potrivit Comisiei Europene, substanţa care a ucis-o pe Sara se găseşte în Uniunea Europeană din 2014 şi este disponibilă în 23 de state. Până acum, zece oameni care au consumat-o au murit în două state membre.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt