Tot ce trebuie să ştii despre Digital Throne - Campionatul Mondial de Esports

Tot ce trebuie să ştii despre Digital Throne - Campionatul Mondial de Esports

Începe la Iaşi Digital Throne, festivalul de 10 zile care va fi gazda celei de-a 15-a ediţii a Campionatului Mondial de Esports, unde peste 700 de jucători din peste 120 de ţări vor concura pentru trofeele competiţiei, iar Armin Van Buuren, Lost Frenquencies, Tom Odell, Delia, B.U.G. Mafia şi mulţi alţii vor urca pe scena festivităţii de închidere.
Ceremonia de deschidere a festivalului va fi momentul în care arta digitală, muzica şi gaming-ul se întâlnesc. Festivitatea are loc vineri, 25 august, la ora 21:30, cu un super show cu drone, urmată de un spectacol de video mapping şi proiecţii speciale prin care eroii digitali prind viaţă pe Palatul Culturii din Iaşi. Ceremonia se va încheia cu un show pirotehnic care va lumina cerul Iaşiului. Înainte de ceremonia de deschidere, începând cu ora 17:00, pe main stage-ul din zona Palas, vor avea loc două meciuri demonstrative, care vor pregăti publicul pentru o săptămâna plină de meciuri pro între cei mai buni jucători de esports din lume. La primul meci, publicul va avea ocazia să se joace CS:GO împotriva unei echipe de influenceri compusă din Bromania, Drăcea, Graure, Adrian POV şi Ionuţ Rusu. De la ora 19:00, va avea loc un super meci de Dota 2 între echipa formată de căpitanul reprezentativei României, Omar “w33ha” Aliwi, şi echipa rapperului Bvcovia.
Accesul la Ceremonia de deschidere de pe 25 august este gratuit.  
 
Competiţiile Campionatului Mondial de Esports
 
Pe 26 august încep competiţiile la cele 7 discipline din cadrul Campionatului Mondial de Esports, organizat de Federaţia Internaţională de Esports. Dincolo de şansa de a-şi reprezenta ţara şi oportunitatea de a deveni campioni mondiali, cei peste 700 de jucători profesionişti veniţi la Iaşi din 120 de ţări beneficiază şi de un fond de premiere consistent de 500.000 de dolari.
La CS:GO, esportul cu cei mai mulţi urmăritori din ţară, România intră în luptă cu un adevărat “dream team”. În cadrul calificărilor naţionale, echipa formată din Mihai “iM” Ivan (Natus Vincere), Laurenţiu “lauNX” Ţârlea (Falcons), Adrian “XELLOW” Guţă (Nexus), Alexandru “s0und” Ştefan (Nexus) şi Raul “Blytz” Gligor (Let Us Cook) a trecut cu uşurinţă de toate obstacolele apărute în cale. La Iaşi, însă, din cauza imposibilităţilor de a participa ale lui iM şi ale lui lauNX, locurile acestora vor fi luate de jucătorul cu cea mai mare experienţă de căpitan din istoria Counter-Strike-ului românesc, Cătălin “BTN” Stănescu, şi Cosmin “ragga” Teodorescu, jucător cu peste 600 de hărţi jucate pentru organizaţia din care fac parte amândoi, Nexus Gaming. Ai noştri vor juca în grupa A alături de reprezentantele Ungariei, Mongoliei, Vietnamului, Argentinei şi Germaniei, iar meciul de debut va fi împotriva nemţilor sâmbătă, 26 august, de la ora 13:00.
La CS:GO Female, naţionala României, condusă de cea mai bună jucătoare din lume, Ana “ANa” Dumbravă, a fost repartizată în grupă cu Egipt, Australia, Polonia şi Argentina. Ana, alături de colegele sale Lavinia “Icy” Bănică, Melissa “meli” Aylin, Ramona “ratons“ Dodu şi Emilia “Emmy” Gratie, vor juca primul meci luni, pe 28 august, de la ora 13:00, împotriva selecţionatei Australiei. Şi la Dota 2, ţara noastră se bucură de un căpitan cu renume în scena internaţională. Omar “w33ha” Aliwi, dublu vicecampion al celui mai important turneu din domeniu, The International, face echipă cu Radu Ionuţ “BNC” Muşat, Daniel “kAAN” Heisu, Angel “Flash” Niamţu şi Mihai “canceL” Antonio. Selecţionata României va debuta împotriva Iordaniei sâmbătă, pe 26 august, de la 14:30. Din grupa României mai fac parte Mongolia şi Africa de Sud. 
La Mobile Legends Bang Bang, România îi are ca reprezentanţi pe Marius “Buccati” Ghiţă, Marius “Kcorei” Nae, Nikolas “Niki” Watanabe, Andrei “Bloodz” Ohil şi Andrei “Jinn” Pîrjol. Cei 5, cunoscuţi de fanii MLBB şi drept “Iconic Crew” fac parte din aceeaşi grupă cu Arabia Saudită, Brazilia şi Senegal, iar primul meci îl vor juca împotriva Senegalului marţi, pe 29 august, de la ora 10:00. 
La PUBG Mobile, sub tricolor joacă un mix de 4 jucători cu rezultate remarcabile în scena internaţională sub emblema Nexus. Butiseacă Ungureanu “Octavian” Octavian, Dinu Constantin “Dorin” Dorel, Dumitru “Exo” Andrei Valentin şi Osman “Kapahala” Adrian Răzvan reprezintă România şi intră în competiţie marţi, 29 august, de la ora 12:00. Reprezentantul României la Tekken, Andrei Lazăr, este repartizat în aceeaşi grupă cu jucătorii din Monaco, Coreea de Sud, Pakistan, Guadalupe şi Gambia. Pentru Andrei, primul meci va fi împotriva Guadalupe sâmbătă, 26 august, de la 11:20. 
Adrian Urmă, fost jucător profesionist de eFootball pentru AS Roma şi fost semifinalist la eEuro 2020 alături de naţionala României, reprezintă din nou tricolorul, de această dată la Campionatul Mondial de Esports acolo unde este repartizat în grupă cu Maroc, Guadalupe, Nepal, Irak şi Albania. Şi Adrian, asemenea lui Andrei, debutează tot sâmbătă, pe 26 august, şi tot împotriva reprezentantului din Guadalupe, însă de la ora 15:45.
 
Actori din Stranger Things şi La Casa de Papel la Comic Con
Comic Con, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animaţiilor, jocurilor video, şi serialelor TV va avea loc în Palatul Culturii din Iaşi. La Comic Con vor fi prezenţi artişti şi actori cunoscuţi din filme şi pop culture. Şi-au anunţat participarea la Comic Con Iaşi Sebastian Roche, cunoscut pentru rolul îngerului Balthazar din serialul fenomen Supernatural. Lor li se alătură Luka Peroš, ce l-a jucat pe Marseille în serialul-fenomen La Casa de Papel, Naomi Grossman, cunoscută pentru rolul personajului Pepper din antologia horror American Horror Story şi Nikola Djuricko l-a jucat pe Yuri Ismaylov în cel de-al patrulea sezon Stranger Things şi Manu Bennet, cunoscut pentru rolul său ca Crixus în serialul Spartacus. Fanii vor avea şansa de a-şi cunoaşte actorii favoriţi, de a se fotografia individual cu ei, de a obţine autograful lor personalizat şi de a purta discuţii live în cadrul panel-urilor de Q&A, de unde pot afla şi amănunte neştiute de pe platourile de filmare.
De asemenea, vizitatorii vor putea explora şi Aleea Artiştilor, unde artişti vizuali îşi vor expune creaţiile, Japan Area, o zonă dedicată culturii japoneze, dar si zona expozanţilor, unde comercianţii vor veni cu o gamă largă de produse inspirate din pop culture.
 
Discuţii despre universul esports
Pe lângă scenele principale, unde se vor desfăşura concertele şi competiţiile de esports, publicul va putea lua parte la conferinţe şi talk-uri cu experţi din industria esports şi vor avea ocazia să cunoască îndeaproape jucători pro de esports. Conferinţele vor avea loc în fiecare zi în zona Palas în cadrul booth-ului Vodafone, timp de 8 zile, începând de sâmbătă, 26 august, de la ora 15.00, şi îl vor avea ca moderator pe Silviu Căzănescu.
Sâmbătă, 26 august, în cadrul primei sesiuni, invitaţii panel-ului vor discuta despre cum Counter-Strike: Global Offensive a reuşit să devină un fenomen în esports.
Duminică, 27 august, în cea de-a doua sesiune de talk-uri, reprezentanţi ai echipelor jocului Tekken 7 din Statele Unite, Pakistan şi Germania, ţările cu cel mai mare punctaj în competiţiile de Tekken 7, alături de casterul Tasty Steve, vor vorbi despre ce înseamnă să fii un jucător pro, cum a ajuns Tekken 7 să fie cel mai jucat joc din categoria de “fighting games”.
 
Discuţiile de luni, 28 august, se vor concentra pe rolul important pe care influencerii din zona de gaming îl joacă în promovarea competiţiilor de esports. Olena Bitsuira de la Esports Charts, alături de Nedim Baytorun, directorul diviziei consumer în cadrul Vodafone România, şi moderatorul Silviu Căzănescu de la Digital Crusade, vor discuta despre impactul pe care influencerii şi comunităţile acestora îl au asupra popularităţii sporturilor electronice. Sănătatea fizică şi mentală a unui jucător pro şi factorii care determină bunăstarea acestora sunt subiectele ce vor fi dezbatute în cadrul sesiunii de marţi, 29 august, alături de jucătorii pro din Danemarca, Bahrain şi Arabia Saudită.
În cadrul discuţiei de pe 30 august, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Esports, Vlad Marinescu, alături de secretarul general IESF, Boban Totovski, preşedintele Federaţiei Arabiei Saudite de Esports, Faisal bin Bandar Al Saud şi Silviu Stroe, PGL, vor discuta despre începuturile sportului electronic, impactul pozitiv pe care acesta îl are asupra tinerilor, perspectivele de carieră şi importanţa recunoaşterii oficiale a sportului electronic.
Sesiunea de joi, 31 august, este dedicată jocului Dota 2. Invitaţii sunt jucătorii profesionişti, Nicolas Camilo Lopez "Gunnar" (membru al echipei Statelor Unite), Bakyt Emilzhanov "Zayac" (membru al echipei Kirgizstanului) şi Omar Aliwi (căpitan al echipei României). Aceştia vor dezbate traseul unui jucător profesionist şi ce presupune să faci performanţă în acest joc, provocările, trendurile în materie de eroi Dota 2 şi ultimele noutăţi din universul jocului.   
Discuţiile din cadrul panelului de pe 1 septembrie se vor axa pe universul jocurilor mobile competitive. Invitaţii acestui panel sunt jucătorii profesionişti Ray Ng (Moonton), Lucas (Moonton) şi OSX.
Sesiunile de talk-uri se încheie sâmbătă, 2 septembrie, cu un panel dedicat eFootball-ului. Cum a evoluat acest sport electronic de-a lungul anilor, cum s-au format primele echipe şi ligi profesioniste şi cum arată turneele de astăzi faţă de cele de la început. Alături de moderatorul Silviu Căzănescu vor fi jucătorii profesionişti de eFootball Miguel ”MESTRE” Mestre Oltra (Spania),  Omer Hasan “Mednasah” Demirci (Germania), Marko “Roksa” Roksic (Serbia). 
 
Festivitatea de închidere
Pe 1-3 septembrie, la festivitatea de închidere a Campionatului Mondial de Esports vor mixa unii dintre cei mai celebri DJ de muzică electronică din lume: Armin van Buuren şi Tujamo. Aceştia vor urca pe scena festivităţii de închidere alături de artişti internaţionali de renume precum: Lost Frequencies, JP Cooper şi Tom Odell, dar şi de artiştii români: B.U.G. Mafia, Delia, Carla's Dreams, Alternosfera, Subcarpaţi, Spike, The Motans, Connect-R & Johny Romano, Deliric x Silent Strike w. Muse Quartet & CTC şi Filarmonica “Moldova” din Iaşi. 
 
Program & line-up Festivitatea de Închidere:
  • Vineri, 1 septembrie
17:30 - Acces public
  • Connect-R & Johny Romano
  • JP Cooper
  • Deliric & Silent Strike
  • Lost Frequencies
  • Armin Van Buuren
  • Sâmbătă, 2 septembrie
17:00 - Acces public
  • Filarmonica de Stat Moldova
  • Alternosfera
  • Carla's Dreams
  • Subcarpati
  • B.U.G. Mafia
  • Duminică, 3 septembrie 
16:00 - Acces public 
  • Spike
  • The Motans
  • Delia
  • Tom Odell
  • Tujamo
Bilete şi acces
Abonament General 1-3 septembrie: 299 Lei.
Bilete de 1 zi: Vineri, 1 septembrie: 199 Lei, Sâmbătă, 2 septembrie: 149 Lei, Duminică, 3 septembrie: 149 Lei.
Biletele la festivitatea de închidere pot fi achiziţionate de pe iabilet.ro şi entertix.ro.
Accesul la finalele Campionatului Mondial de Esports este gratuit.
Mai multe detalii despre eveniment pot fi găsite pe www.digitalthroneiasi.ro.
 
Despre Digital Throne
Digital Throne este un festival de 10 zile (24 august – 3 septembrie), care lansează, la nivel internaţional, strategia Iaşiului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educaţiei şi divertismentului.
Ca parte a Digital Throne, #IAŞI2023 găzduieşte cea de-a 15-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Esports.
Peste 700 de jucători din peste 120 de ţări vor concura pentru trofeul competiţiei într-un oraş care radiază o cultură unică şi o istorie bogată.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt