Trupele americane au ajuns deja în Europa

Trupele americane au ajuns deja în Europa

Trupele americane trimise să consolideze apărarea aliaţilor europeni din NATO au ajuns deja în Europa. Primul grup de militari a sosit în Polonia, iar un altul a fost dislocat în Germania. În acest timp, soldaţii ucraineni au desfăşurat exerciţii de luptă urbană în Pripyat, oraşul abandonat după explozia de la Cernobîl.

Televiziunile din Polonia au publicat imagini cu debarcarea americanilor. Primii soldaţi ai Diviziei 82 au ajuns pe un aeroport din sud-estul ţării. Vor urma alţii. În total, 1.700 de militari.

Sunt însă doar măsuri menite să descurajeze Federaţia Rusă. În cazul în care Vladimir Putin va da ordinul de atac,
Ucraina se va afla singură în faţa agresorului. Aşa că armata Kievului se pregăteşte pentru diferite scenarii de luptă. Trupele gărzilor naţionale au organizat exerciţii cu arme de foc, grenade şi mortiere printre clădirile abandonate de lângă Cernobâl. Zona este văzută de strategii militari ca un punct nevralgic al defensivei ucrainene.

În timpul manevrelor, soldaţii au folosit inclusiv tehnică de luptă primită recent de la americani: rachete anti-tanc şi lansatoare de rachete.

Un răzoi în Ucraina ar fi cel mai mare conflict pe teritoriul european de după cel de al doilea Război Mondial. NATO, o alianţă eminamente defensivă, nu se va implica însă militar în disputa dintre Federaţia Rusă şi fostul său satelit.

De altfel, în momentul de faţă Alianţa Nord Atlantică are propriile sale probleme. Principalul şef civil al NATO,
secretarul general Jans Stoltenberg, a anunţat că din septembrie va prelua conducerea Băncii Naţionale a
Norvegiei. Aşa că jocurile sunt deschise. Printre numele vehiculate de presa internaţională cu privire la numele
succesorului actualului secretar general este şi cel al lui Klaus Iohannis. O eventuală numire a sa în fruntea NATO ar presupune renununţarea la doi ani din mandatul de preşedinte al României şi declanşarea de alegeri anticipate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt