Turneul african al lui Iohannis ajunge la final

Turneul african al lui Iohannis ajunge la final

Klaus Iohannis se apropie de finalul turneului său african. Ultima ţară pe care o vizitează este Senegal, aşa că mâine, şeful statului va avea ultimele întâlniri cu oficialii statului african. Cele 10 zile au fost, de altfel, pline de întâlniri, controverse şi momente amuzante pentru şeful statului. 

Vizita în Senegal a început cu o oprire la la Asociaţia Senegaleză pentru protejarea copiilor cu deficienţe mintale. 

Periplul a continuat pe insula Goree, care este patrimoniu UNESCO. Acolo, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu mai multe oficialităţi locale şi a vizitat un fost avanpost al comerţului cu sclavi. Abia în ultima zi în Senegal preşedintele României va fi primit de către preşedintele ţării. Iar aici se va încheia şi turneul său african.

10 zile a durat turneul african al lui Klaus Iohannis, turneu pentru care bugetul administraţiei prezidenţiale a fost suplimentat cu 1,5 milioane de euro. Este prima vizită a unui preşedinte al României în ţările africane în ultimii 30 de ani, iar pentru Tanzania şi Republica Capului Verde, unde România nu are nici măcar ambasadă, venirea lui Klaus Iohannis a fost o premiera istorică.

Educaţia, siguranţa alimentară şi mediul au fost principalele subiecte de discuţie în cele 4 state vizitate de preşedinte. Însă întâlnirile oficiale şi memorandumurile semnate nu au fost lipsite de momente amuzante. 

În Kenya prima doamnă a dansat pe ritmuri africane, iar cuplul prezidenţial a făcut senzaţie în Safari. În Tanzania bucuria vizitei unui preşedinte al României i-a determinat pe localnici să sărbătorească în stilul lor propriu şi să îi arate astfel recunoştinţa.
Klaus Iohannis a fost decorat în Republica Capului Verde, iar el i-a înmânat preşedintelui statului african Ordinul Naţional Steaua României în grad de Colan.
Acest turneu a repus România pe radarul african, a spus preşedintele Klaus Iohannis pentru Libertatea. Legat de cheltuielile cu deplasările, care în septembrie deja au depăşit bugetul administraţiei prezidenţiale cu 3 milioane de lei, şeful statului a spus că va instrui serviciul de presă să dea o infomare conform legii. Până acum aceste cheltuieli nu au fost făcute publice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt