Ucişi de virusul West Nile

Ucişi de virusul West Nile

Din iunie şi până acum, şapte români s-au infectat cu virusul West Nile, arată datele Institutului de Sănătate Publică. Medicii spun că numărul ar putea fi mai mare, însă doar cazurile grave sunt cunoscute. Dintre cei infectaţi, patru oameni au murit. Decesele au avut loc în doar o săptâmână. Şi de parcă nu era de ajuns, un studiu recent arată că ţanţarii sunt tot mai rezistenţi la insecticide. 

Ultima victimă a virusului West Nile este o femeie 67 de ani, din judeţul Dolj. Avea şi alte afecţiuni, iar virusul i-a provocat meningită. În total, trei oameni au murit din cauza complicaţiilor apărute după infectare. 
Datele Insitutului Naţional de Sănătate Publică arată şapte infectări de la începutul lunii iunie şi până acum:  câte două în Bucureşti şi Ilfov şi câte unul în Satu Mare, Galaţi şi Dolj. Tot în Dolj există şi un caz încadrat ca „probabil”. Trei dintre infectări au fost la categoria de vârstă 50-59 de ani. Vorbim însă doar despre situaţiile raportate. 
Medicii spun că cele mai multe cazuri de infectare sunt uşoare, iar simptomele fie nu există deloc, fie sunt asemenătoare cu cele ale unei răceli. Aşa că mulţi nu îşi dau seama. În cazul persoanelor în vârstă, care suferă şi de alte boli, virusul poate fi foarte periculos. 
 
În aceste situaţii, simptomele apar tâziu, când meningita e deja instalată. Un studiu al Institutului Cantacuzino arată că pste 10% dintre ţânţarii din România sunt purtători ai virusului.
Tocmai de aceea, INSP recomandă desecarea bălţilor din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută. Este doar una dintre indicaţii. 
Folosirea substanţelor repelente pentru ţânţari este o altă recomandare. Numai că un studiu realizat de Institutul de Medicină Tropicală din Anvers, Belgia, arată că ţânţarii au dezvoltat o rezistenţă puternică la insecticide. Deşi au fost expuse 24 de ore la astfel de substanţe, mai puţin de 90% dintre insectele folosite în cercetare au murit. Copiii sub 15 ani sunt cel mai puţin afectaţi de virusul West Nile.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt