Ucraina a început la Davos negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Ucraina a început la Davos negocierile cu România pentru un acord bilateral de securitate

Preşedinţia ucraineană a anunţat că Ucraina a început, la Davos, negocierile cu România în vederea încheierii unui acord bilateral de securitate.

La negocieri participă şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Iulian Fota.

Negocierile au început în urma instrucţiunilor preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Declaraţiei comune a G7 de sprijin pentru Ucraina, se arată în comunicatul de pe site-ul preşedinţiei ucrainene, scrie News.ro.

Acestea marchează avansarea relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. În mod logic, aceasta reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre preşedinţii Ucrainei şi României din 9 ianuarie 2024 şi este un pas spre punerea în aplicare a Declaraţiei comune a celor doi lideri din 10 octombrie 2023, se mai arată pe site-ul president.gov.ua.

România a devenit cea de-a 9-a ţară care a iniţiat discuţii bilaterale de securitate cu Ucraina şi a afirmat încă o dată sprijinul său nemijlocit pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru parcursul său european şi euroatlantic.

Potrivit lui Ihor Zhovkva, şeful adjunct al Biroului preşedintelui Ucrainei, nu este posibil să ne imaginăm garanţii depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a mulţumit României şi poporului român pentru asistenţa continuă acordată Ucrainei.

Părţile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate şi au convenit asupra modalităţilor de continuare a negocierilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt