Ucraina a lansat licitaţii comune pentru energie electrică, cu Polonia şi România, pe platforma europeană

Ucraina a lansat licitaţii comune pentru energie electrică, cu Polonia şi România, pe platforma europeană

Licitaţiile au început pe Platforma comună de alocare paneuropeană.

Pentru prima dată, Ucraina şi Polonia au organizat licitaţii comune pentru a distribui accesul la capacitatea liniilor interstatale pentru exportatorii şi importatorii de energie electrică pe o platformă paneuropeană, a relatat compania naţională Ukrenergo.

„Pe 16 ianuarie au avut loc pentru prima dată licitaţii pentru distribuirea accesului la capacitatea interconexiunilor interstatale dintre Ucraina şi Polonia conform regulilor europene”, se arată într-un mesaj pe canalul Telegram al Ukrenergo. 

Compania a adăugat că organizează zilnic licitaţii comune pentru import şi export simultan cu operatorul polonez PSE pentru participanţii polonezi şi ucraineni. Licitaţiile au început pe Platforma comună de alocare paneuropeană (JAO), scrie Adevărul.

Introducerea practicii licitaţiilor comune este una dintre cerinţele UE ca parte a reformei pieţei ucrainene de energie electrică. Din noiembrie anul trecut, conform regulilor europene, au avut loc licitaţii pentru accesul la liniile internaţionale dintre Ucraina şi România.  Compania a adăugat că se aşteaptă să lanseze licitaţii comune cu Ungaria şi Slovacia pe platforma JAO în primul trimestru al acestui an.

La sfârşitul anului trecut, Banca Naţională a Ucrainei a atenuat restricţiile valutare pentru Ukrenergo. Acest lucru a fost făcut pentru ca firma să poată transfera bani în străinătate către JAO pentru realizarea unei alocări coordonate comune a capacităţii interstatale.

Afla mai multe despreucrainaenergielicitatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt