Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie e considerată teritoriu rus. A fost plasată sub controlul Rosatom, autoritatea nucleară rusă

Ucraina: Centrala nucleară de la Zaporojie e considerată teritoriu rus. A fost plasată sub controlul Rosatom, autoritatea nucleară rusă

Reponsabili ai autorităţii nucleare ruse Rosatom au ajuns la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, bombardată pe 4 martie şi ocupată de trupele ruse. Ei au afirmat că au făcut deplasarea pentru a verifica nivelul de radiaţie, dar unul dintre ruşii care a venit la centrală împreună cu inginerii şi care s-a prezentat drept noul responsabil al administraţiei locale militaro-civile a anunţat personalul că centrala este acum considerată teritoriu rus şi că este în subordinea agenţiei ruse Rosatom.

Informaţia vine de la agenţia nucleară ucraineană Energoatom, care a transmis sâmbătă un comunicat.

Într-un comunicat separat, agenţia rusă Rosatom a confirmat trimiterea de specialişti ruşi şi a precizat că funcţionarea centralei de la Zaporojie, ca şi a celei de la Cernobâl, de asemenea ocupată de ruşi, rămâne asigurată de personal ucrainean. Specialiştii ruşi sunt acolo pentru a „consilia” echipele ucrainene, a adăugat sursa citată.

Potrivit Energoatom, însă, refuzul personalului ucrainean de a colabora cu ruşii ar fi unul dintre motivele venirii specialiştilor de la Rosatom.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt