UE aplică noi reguli de închiriere platformelor digitale gen Airbnb, Booking, Expedia sau TripAdvisor

UE aplică noi reguli de închiriere platformelor digitale gen Airbnb, Booking, Expedia sau TripAdvisor

Parlamentul Eurpean a adoptat un regulment care îşi propune să „protejeze consumatorii de ofertele frauduloase” de închiriere a locuinţelor pe termen scurt prin intermediul platformelor digitale, în condiţiile în care 25% din cazările efectuate în UE sunt prin Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor şi alte platforme.

Europarlamentarii au adoptat regulamentul privind colectarea de date privind închirierile pe termen scurt (STR) cu 493 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 33 de abţineri. Mai rămâne ca regulamentul să fie aprobat şi de Consiliul UE (miniştri din statele membre) după care se va publica în Jurnalul Oficial al UE, iar apoi actul normativ va începe să se aplice în 24 de luni, conform Startup Cafe.

Principalele prevederi ale Regulamentului:

  1. Procedura simplă de înregistrare. Potrivit unui comunicat transmis de Parlamentul European, platformele online care facilitează servicii de închiriere pe termen scurt trebuie să respecte obligaţiile privind procedurile de înregistrare şi partajarea datelor pentru proprietăţile pe care le listează şi care sunt situate în zonele în care există un proces de înregistrare. O procedură simplă de înregistrare online va permite autorităţilor relevante să identifice gazda şi unitatea lor şi să le verifice informaţiile.
  2. Servicii de închiriere mai sigure pentru călători. Platformele online vor trebui să se asigure că informaţiile furnizate de gazde sunt corecte şi complete şi că numărul de înregistrare este vizibil clar pe lista corespunzătoare. Platformele online vor trebui să facă eforturi rezonabile pentru a verifica informaţiile aleatoriu. Autorităţile competente din statele membre UE pot suspenda numerele de înregistrare, pot cere platformelor să elimine proprietăţile introduse ilegal sau pot impune sancţiuni platformelor sau gazdelor neconforme.
  3. Schimb de date. Statele membre UE vor înfiinţa punct unic de înregistrare digital pentru a primi date de la platforme despre activitatea gazdelor (de exemplu, numărul de nopţi în care unitatea a fost închiriată, numărul de oaspeţi, adresa specifică, numărul de înregistrare, adresa URL a listării). Colectarea acestor date va permite autorităţilor să monitorizeze conformitatea cu procesele de înregistrare a gazdelor şi va permite autorităţilor naţionale să implementeze politici adecvate în sectorul închirierii de cazare pe termen scurt.

„Oraşele se confruntă cu o creştere a numărului de închirieri ilegale de vacanţă pe termen scurt. Acest lucru face ca oraşele din Europa să fie mai greu de locuit şi mai puţin accesibile. Această lege impune platformelor să-şi partajeze datele cu autorităţilor locale, permiţândule acestora să aplice mai bine regulile pentru închirieri, astfel încât locuinţele să rămână accesibile rezidenţilor”, a declarat europarlamentarul olandez Kim Van Sparrentak (Verzi), negociatorul Parlamentului European pentru acest regulament.

 

Afla mai multe desprebookingamenda
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt