Un echipaj în întregime rusesc a decolat către Staţia Spaţială Internaţională, pe fondul războiului din Ucraina

Un echipaj în întregime rusesc a decolat către Staţia Spaţială Internaţională, pe fondul războiului din Ucraina

Trei cosmonauţi ruşi au decolat, vineri, la bordul unei rachete Soiuz către Staţia Spaţială Internaţională (SSI), în contextul tensiunilor extreme dintre Rusia şi Occident legate de conflictul din Ucraina, scrie AFP. 

Acest echipaj, condus de experimentatul cosmonaut Oleg Artemiev, însoţit de Denis Matveiev şi Serghei Korsakov, a decolat la ora 15.55 GMT pentru un zbor de trei ore către SSI, unde au fost primiţi de un echipaj format din doi ruşi, patru americani şi un german, conform imaginilor retransmise de NASA.

Până de curând, cooperarea spaţială dintre Rusia şi ţările occidentale a fost unul dintre puţinele domenii care nu au suferit prea mult de pe urma sancţiunilor decretate împotriva Moscovei după anexarea din 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. Cu toate acestea, au apărut unele tensiuni, mai ales după ce preşedintele rus Vladimir Putin l-a numit pe naţionalistul Dmitri Rogozin în fruntea agenţiei spaţiale ruse Roscosmos în 2018. Acesta din urmă ăşi arată regulat sprijinul pentru ceea ce Rusia numeşte "o operaţiune militară specială" în Ucraina. "Ai noştri! Pentru prima dată după mulţi ani, este un echipaj în întregime rusesc", a spus el pe Twitter cu câteva ore înainte de lansare. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt