Un român, pe mâinile teroriştilor din Yemen. Navă capturată de piraţi

Un român, pe mâinile teroriştilor din Yemen. Navă capturată de piraţi
foto: Kristijan Bracun / marinetraffic.com

Alertă în Marea Roşie! O navă cargo a fost capturată de rebelii houthi din Yemen, iar la bord se află şi un român. Familia singurului român aflat la bord este disperată şi nu ştie ce să facă. Israelul a descris incidentul drept un ,,act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

Houthi este o grupare radicală susţinută de Iran, care a lansat luna aceasta mai multe rachete în direcţia Israelului în contextul războiului din Gaza. Nava ar fi acostată acum în largul coastelor din Yemen.

Galaxy Leader, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa, când a fost atacată de militanţii Houthi. La bord s-ar afla 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina şi Mexic. 

Printre ei, este şi un român. Soţia lui spune că a aflat vestea de pe internet iar ultima dată când soţia a vorbit cu el a fost sâmbătă.

Ministerul Afacerilor Externe a activat celula de criză şi urmează procedurile standard pentru eliberarea marinarului român. şi organizaţiile internaţionale fac demersuri pentru eliberarea echipajului.
Nava, Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii. Vasul aparţine unei compani înregistrate sub numele Ray Car Carriers, o unitate a Ray Shipping, înfiinţată la Tel Aviv.
Doar că acele gărzi înarmate, nu au mai apucat să urce la bord. Atacul asupra vasului nu a venit din parea piraţilor somalezi...cum se aşteptau ci din partea rebelilor Houthi. Iniţial, rebelii au descris nava ca fiind israeliană.  Ei spun că nu sunt violenţi cu ostaticii.
Autorităţile Israeliene spun că nava a fost deturnată la îndemnul Iranului. Rebelii houthi, aliaţi ai Teheranului, au lansat mai multe rachete cu rază lungă de acţiune şi drone împotriva Israelului, în semn de solidaritate cu militanţii palestinieni Hamas care luptă în Fâşia Gaza. 
 
Săptămâna trecută, liderii Houthi au spus că forţele lor vor efectua noi atacuri asupra Israelului şi că ar putea viza nave israeliene în Marea Roşie şi în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt