Unul din zece români are diabet

Unul din zece români are diabet

Numărul cazurilor de diabet a crescut alarmant în cazul copiilor! Peste 3.800 de copii au fost diagnosticaţi cu diabet  de tip 1 în România, doar în 2022. Prevenţia trebuie făcută încă din primii ani de viaţă, spun specialiştii.

La Cluj există un astfel de program încă din 2018. Iar specialiştii de acolo au vorbit din nou despre el chiar astăzi, când este marcată Ziua Internaţională a Diabetului. 

La Cluj Napoca  există cel mai complex program din România de prevenţie a Diabetului Zaharat de tip 2 la copii: ,,înCerc" , durează 18 luni şi se numeşte Asistenţă Individuală Integrată. Copiii evaluaţi prin programul „Încerc” au vârsta  cuprinsă între 10-12 ani.   35% dintre ei sunt  supraponderali sau  obezi. 

Un studiu realizat de specialişti din Ministerul Sănătăţii arată că în Iaşi sunt de şapte ori mai mulţi copii obezi decât în Cluj. Pe primul loc este de departe Timişul, cu  peste 660 cazuri noi la suta de mii de locuitori în perioada 2018 – 2020. Urmat de Argeş, cu peste  520 de cazuri la suta de mii de locuitori, şi Maramureş, cu peste  260.
Viaţa unui pacient diagnosticat  cu diabet se schimbă brusc. Prevenţia este  soluţia ideală pentru a nu ajunge în stadii avansate ale bolii. Oamenii trebui să meargă la un control periodic, anual, spun specialiştii. Şi nu doar atunci  când simt că ceva nu este  în regulă cu corpul lor.
În acest moment în România sunt în jur de două milioane de pacienţi cu diabet. În jur de 1, 5 sunt incluşi în programe de tratament. 10,5% din populaţi mondială are diabet. Iar previziunile sunt sumbre. Până în 2045 peste 12%  din populaţia globului va fi afectată de boală. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt