Val de scumpiri de la 1 octombrie. Noile măsuri fiscale au fost au fost publicate

Val de scumpiri de la 1 octombrie. Noile măsuri fiscale au fost au fost publicate

Modificările fiscale discutate toată vara devin realitate! Şi odată cu ele, noul  val de scumpiri care cade asupra românilor. Ministerul Finanţelor a făcut public proiectul de lege, iar Guvernul vrea să-şi asume răspunderea în Parlament. De la 1 octombrie cresc preţurile la alimente, alcool şi tutun, se scumpesc casele, dispar facilităţi fiscale pentru sute de mii de angajaţi şi apar impozite şi taxe noi.

Antreprenorii anunţă şi el că noile măsuri sunt dezastruoase pentru economie şi vor distruge mii de afaceri. Executivul spune că vrea să acopere astfel gaura din buget, dar tot oamenii vor suporta, din buzunarul propriu, scumpirile ce vor veni în lanţ.

Ministerul Finanţelor a deschis cutia pandorei. Mai întâi, taxe şi impozite mai mari. TVA-ul va creşte de la 9 la 19% pentru pentru berea fără alcool şi alimentele cu zahăr adăugat. Accizele la tutun şi la alcool se vor mări şi ele, iar locuinţele noi vor avea TVA de 9%, faţă de 5%, ca până acum. Mai precis, un apartament de 100.000 de euro va costa, de la 1 octombrie, cel puţin 104.000 de euro. 
Şi lista continuă. Voucherele de vacanţă vor creşte până la 1.600 de lei, dar vor fi impozitate cu 10% - contribuţie la sănătate. Şi se vor acorda doar angajaţilor cu salariu de până la 8.000 de lei. Veniturile a căror sursă nu va putea fi justificată vor fi impozitate şi ele cu 70%.
Şi bogaţii României vor avea de suferit: vor trebui săp plătească un impozit special de 0,3% din valoarea imobilelor mai scumpe de 500.000 de euro şi a maşinilor  de peste 75.000 euro. 
Zeci de mii de angajaţi vor fi afectaţi de dispariţia facilităţilor fiscale pe care le-au primit în ultimii ani. (( intră carton 3 )) Scutirea de la plata impozitului în IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară va rămâne doar pentru angajaţii care câştigă sub 10.000 de lei. Pe lângă asta, toţi oamenii care lucrează în aceste domenii vor plăti contribuţia la asigurările de sănătate, deci venitul net le-ar putea scădea cu până la 10%.
Impozitul de 1% pe afacerile multinaţionalelor, aşa cum a fost vândut de guvern, va afecta multe companii româneşti.
Urmează, deci, noi scumpiri, fie că vorbim de alimente, electrocasnice, mobilă sau automobile. .Guvernul se aşteaptă să genereze venituri de 20 de miliarde de lei la buget, însă cei mai mulţi bani vor veni de la mediul de afaceri şi nu de la instituţiile statului. Oamenii de afaceri şi economiştii nu cred că problema deficitului o să fie rezolvată. 
Marţi a fost convocat Consiliul Naţional Tripartit, unde vor avea loc negocieri cu privire la creşterea salariului minim brut pe economie la 3.300 lei. Guvernul urmează să-şi asume răspunderea pentru ordonanţa modificărilor fiscale săptămâna viitoare. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt