Veşnica plafonare şi compensare

Veşnica plafonare şi compensare

Preţul gazului şi al energiei electrice rămâne plafonat până în anul 2025. Asta înseamnă că românii vor plăti mai puţin, indiferent de veniturile lor, iar statul va suporta diferenţa. Până acum s-au cheltuit aşa zeci de miliarde de lei.

Comisia Europeană ne recomandă să renunţăm la măsură. Chiar dacă nu mai există acum o criză energetică şi preţurile nu sunt în creştere guvernul a hotărât contrariul. Unii români habar nu aveau că în fapt ar fi trebuit să pletescă mai mult.  

După atâta scandal cu preţurile la energie electrică şi gaze, mulţi oameni nici nu ştiu că este în vigoare acest mecanism de control al preţurilor.  Însă românii ştiu un lucru clar. Energia ar trebui să fie mai ieftină, chiar dacă în continuare o parte din factură este plătită de stat.

Iar dorinţa lor se va îndeplini. Guvernul nu are în plan să renunţe la schema de compensare şi plafonare.  Chiar dacă sumele cheltuite sunt uriaşe. Asta în condiţiile în care toţi românii, indiferent de venituri, sunt beneficiari ai compensării şi plafonării. Specialiştii spun că guvernul are interese politice în a păstra pe toată lumea liniştită înainte de marele an al alegerilor, 2024. 

De atunci preţurile din piaţă au revenit la nivelul la care erau înainte de criza energetică. Doar că în contractele consumatorilor încheiate cu furnizorii, valorile sunt mult mai mari, iar statul le compensează în continuare.

Şi pe care o vom plăti în continuare până în martie 2025, conform ordonanţei de urgenţă care a introdus compensare şi plafonarea. Astfel toţi românii vor plăti pentru curent între 0,68 şi 1,31 lei pe kilowat oră, în funcţie de cât de multă energie consumă. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt