Veşti proaste pentru Iohannis. Charles Michel se retrage din cursa pentru alegerile europene şi rămâne preşedinte al Consiliului European

Veşti proaste pentru Iohannis. Charles Michel se retrage din cursa pentru alegerile europene şi rămâne preşedinte al Consiliului European

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care s-a confruntat cu critici intense în legătură cu decizia sa de a părăsi postul pentru a candida la viitoarele alegeri europene, a decis să se retragă din cursa electorală, au declarat pentru POLITICO doi oficiali informaţi cu privire la această decizie.
Decizia vine cu câteva zile înainte ca liderii europeni să se întâlnească la Bruxelles.
Într-o lungă postare pe Facebook făcută vineri seara, Charles Michel confirmă decizia. "Îmi voi dedica toate eforturile responsabilităţilor mele actuale cu o determinare fermă până când acestea se vor încheia. Voi fi întotdeauna un susţinător fervent al unei Europe democratice, puternice, unite şi stăpâne pe propriul destin", a declarat Michel. "La finalul acestui mandat, voi reflecta asupra naturii şi direcţiei viitoarelor mele angajamente", a adăugat şeful Consiliului European.
"Opţiunea mea a dat naştere unei atenţii intense din partea presei şi a unor speculaţii. Am prevăzut o parte dintre acestea, având în vedere natura fără precedent - unii ar spune îndrăzneaţă - a abordării mele", a recunoscut Michel în declaraţia sa de pe Facebook, referindu-se la anunţul său că va candida la alegerile europene. Dar, a adăugat el, "nu vreau ca această decizie să ne distragă atenţia de la misiunea noastră sau să submineze această instituţie şi proiectul nostru european şi nici să fie folosită în vreun fel pentru a diviza Consiliul European, care, în opinia mea, trebuie să lucreze neobosit pentru unitatea europeană", a explicat Charles Michel.
Decizia surprinzătoare a lui Michel de a candida la alegerile europarlamentare din iunie, care ar fi însemnat părăsirea postului cu câteva luni înainte de încheierea mandatului, a provocat reacţii furioase din partea oficialilor UE, a diplomaţilor europeni şi a Parlamentului, scrie POLITICO, citat de News.ro.
Oficialii au perceput anunţul său surpriză ca pe un semnal că acesta acordă mai multă importanţă viitorului său politic decât rolului său actual de şef al Consiliului European. De asemenea, gestul lui Michel a sporit presiunea asupra liderilor europeni pentru a găsi un compromis în ceea ce priveşte funcţiile de conducere ale UE.
În cazul în care ar fi fost ales membru al Parlamentului European - ceea ce era foarte probabil - Michel ar fi trebuit să preia funcţia la jumătatea lunii iulie, ceea ce ar fi deschis posibilitatea ca premierul eurosceptic al Ungariei, Viktor Orbán, să prezideze temporar reuniunile liderilor UE, pentru că Budapesta va prelua de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE. (Presa şi clasa politiă din România a vehiculat la un moment dat ideea că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar putea încheia mandatul mai devreme şi ar putea prelua interimar această funcţie - n.r.).
Georges-Louis Bouchez, liderul partidului politic belgian din care provine Michel, Mouvement Réformateur (Mişcarea Reformatoare), a declarat pe reţelele sociale că, deşi este o "adevărată dezamăgire" faptul că Michel nu mai figurează pe lista electorală a partidului pentru alegerile europene, acţiunile sale "trebuie să impună cel mai mare respect".
Alţii au fost mai puţin amabili, mai scrie POLITICO. Europarlamentarul olandez Sophie in 't Veld a declarat pe X că, deşi mişcarea lui Michel "îi salvează pe liderii guvernului de câteva dureri de cap", aceasta "face prea puţin pentru a îmbunătăţi credibilitatea Consiliului UE. Dacă este ceva, îi expune slăbiciunea", a comentat ea.
Marie-Agnes Strack-Zimmermann, şefa comisiei de apărare din Bundestag şi candidatul principal al FDP (partidul liberal german) în alegerile europene, a declarat pe reţelele soiciale că aceasta este "o altă răsucire ce provoacă confuzie", adăugând: "Rolul său nu este autopromovarea, ci mai degrabă reprezentarea statelor membre şi coordonarea. El nu face nimic din toate acestea. Este timpul pentru un nou preşedinte al Consiliului UE, demn".

Afla mai multe desprecharles michel
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt