VIDEO. Adrian Năstase, la Prima News, despre intrarea în Schengen: În politică trebuie să ştii să spun nu, pentru că în felul ăsta îi determini pe ceilalţi să vină să negocieze cu tine. Asta face şi Iohannis în legătură cu NATO

VIDEO. Adrian Năstase, la Prima News, despre intrarea în Schengen: În politică trebuie să ştii să spun nu, pentru că în felul ăsta îi determini pe ceilalţi să vină să negocieze cu tine. Asta face şi Iohannis în legătură cu NATO

Invitat în cadrul emisiunii România politică, fostul premier Adrian Năstase a declarat că ţara noastră are şase destul de mari ca la sfârşitul acestui an să adere la Schengen şi terestru, cu toate că acest spaţiu ”nu va mai fi la fel cum a fost acum 10 sau 20 de ani”

”Prima etapă de intrare a fost în 2001 când am obţinut dreptul de a circula liber în spaţiul Schengen. Eliminarea vizelor a fost atunci rezultatul unei activităţi de aproape un an de zile. E nevoie de negocieri şi de contacte permanente, dar şi de înţeles contextul general. În ceea ce priveşte Europa, problema migraţiei este una destul de serioasă.

Dar negocierile ar trebui accelerate în acest an şi eu cred că sunt şase destul de bune ca până la sfârşitul acestui să obţinem intrarea în spaţiul Schengen, deşi acest spaţiu nu va mai acelaşi cu cel de-acum 10 sau 20 de ani. Au început anumite restricţii zonale între ţări, iar presiunea imigranţilor este foarte mare. Austriecii au folosit aceste pretexte pentru a-şi regla o problemă de politică internă. Noi nu am acţionat bine încă din 2011 când aveam dreptul să intrăm în spaţiul Schengen, iar mai apoi lucrurile sau complicat”, a declarat Adrian Năstase la emisiunea lui Dan Bucura.

Totodată, fostul premier îl dă exemplu pe preşedintele Iohannis pentru modul cum ştie să negocieze la nivel internaţional.

”În negocieri şi în politică, lucrul cel mai important este să ştii să spui nu. Şi când să spui nu. Pentru că în felul ăsta îi determini pe ceilalţi să vină să negocieze cu tine. Este ceea ce face, într-un fel, Iohannis acum în legătură cu NATO. Viktor Orban face la fel, dar pentru ţara lui, Iohannis face pentru un interes personal. Foloseste o anumită opunere pentru a obţine un anumit statut”, a mai spus Năstase.

Afla mai multe desprenastaseschengeniohannis
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt