Zeci de angajaţi ai Ambasadei Ruse de la Chişinău au părăsit Republica Moldova

Zeci de angajaţi ai Ambasadei Ruse de la Chişinău au părăsit Republica Moldova
foto: captura video

Zeci de diplomaţi ruşi şi familiile acestora a au părăsit teritoriul Republicii Moldova! Decizia a venit după ce autorităţile de la Chişinău au decis reducerea personalului Ambasadei Federaţiei Ruse din cauza unor acţiuni de „destabilizare” a ţării. Hotărârea a fost luată la scurt timp după apariţia în presa de la Chişinău a unor investigaţii referitoare la numărul de antene instalate pe acoperişul misiunii diplomatice şi care ar fi fost folosite pentru spionaj. 

La finalul lunii trecute, Ministerul de Externe de la Chişinău a decis să reducă numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi la Chişinău. Şeful diplomaţiei din R. Moldova, Nicu Popescu, a precizat că ţara sa fost timp de decenii „ţinta unor tipuri de activităţi şi politici destul de ostile din partea Federaţiei Ruse. O seamă din ele erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federaţiei Ruse. Am văzut recent şi aceste informaţii cu un număr excesiv de antene”. 

Moscova nu negat orice legătură între antene şi activităţile de spionaj. Ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasneţov, a declarat atunci că antenele au fost instalate la sfârşitul anilor 1990, când a fost construită ambasada.

Chişinăul susţine că prin ordinul de reducere a numărului de persoane din cadrul ambasadei ruse de la Chişinău la 25 de persoane, de la peste 80, se stabileaşte o paritatea cu numărul de angajaţi din ambasada Republicii Moldova la Moscova.

Avionul trimis de Kremlin pentru a-i prelua pe diplomaţi şi familiile lor a decolat din Moscova  şi pentru a ajunge în R. Moldova, aeronava a trecut prin Soci, a intrat prin spaţiul aerian al României, pentru ca apoi să aterizeze la Chişinău, informează romania.europalibera.org.

 

 

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt