Zelenski, multumit parţial de summitul NATO de la Vilnius

Zelenski, multumit parţial de summitul NATO de la Vilnius
foto: facebook.com/NATO

,,Ucraina este acum mai aproape ca oricând de NATO”, sunt cuvintele spuse de Jens Stoltenberg la summitul de la Vilnius. De aceeaşi părere este şi Joe Biden care spune că viitorul Ucrainei este în NATO.  În schimb Volodimir Zelenski spune că garanţiile de securitate „sunt foarte importante pentru ucraineni”, dar nu pot înlocui aderarea la NATO.

Aderarea Ucrainei la NATO a dominat discuţiile de la summitul de la Vilnius. Iar veştile bune au continuat...pentru Ucraina.  Zelenski a primit asigurări privind noile pachete de apărare după ce s-a întâlnit la cu liderii Marii Britanii, Germaniei, Franţei, Australiei şi Olandei.Germania deja livrează tancuri şi va oferi şi sisteme Patriot. Franţa livrează sisteme de rachete şi va fi adoptat un program de ajutor pentru a putea susţine Ucraina.
Membrii G7 urmează să prezinte un plan de angajamente pe termen lung pentru securitatea ţării aflate în război. Kremlinul vede această măsură ca pe o ameninţare şi se opune aderării Ucrainei la alianţă.
Jens Stoltenberg, le-a transmis însă liderilor de la Moscova că pot protesta cât vor faţă de aderare, pentru că Rusia nu are drept de veto în această situaţie. Acesta este cel mai mare summit NATO din istorie, cel puţin, din punct de vedere al participanţilor. S-a adoptat şi cel mai mare plan de apărare de după Războiul Rece. 300.000 de militari sunt sub comanda directă şi gata să intervină. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt