Ziua Internaţională a Romilor. Mesajele transmise de Preşedintele şi Premierul României

Ziua Internaţională a Romilor. Mesajele transmise de Preşedintele şi Premierul României

Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

"Ziua Internaţională a Romilor şi Sărbătoarea etniei romilor din România îmi oferă prilejul de a transmite cetăţenilor români de etnie romă urările mele de pace şi prosperitate. Această sărbătoare, dedicată identităţii rome şi diversităţii culturale pe care o reprezintă, aduce în atenţie, o dată în plus, importanţa dialogului intercultural şi a respectului reciproc, fundamentale pentru o convieţuire armonioasă în societate.

Sărbătoarea etniei romilor din România se celebrează simultan cu Ziua Internaţională a Romilor şi marchează un moment de solidaritate la nivel global în jurul valorilor umane comune pe care le împărtăşim şi le promovăm", a transmis preşedintele Klaus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la Palatul Parlamentului.

„Sărbătoarea etniei romilor este atât expresia aprecierii faţă de contribuţia romilor în societate, cât şi un prilej de evaluare a progreselor în combaterea discursului xenofob şi în reducerea inegalităţilor sociale şi economice care încă mai afectează comunitatea romă. Autorităţile centrale şi locale au obligaţia şi responsabilitatea de a identifica soluţii adecvate pentru provocările cu care se confruntă minoritatea romă. Este esenţial ca toţi cetăţenii romi să beneficieze de acces egal la educaţie, de oportunităţi reale de integrare profesională şi socială şi să li se garanteze drepturile fundamentale ale omului”, a subliniat preşedintele.

„Marcăm, astăzi, două evenimente dedicate cetăţenilor aparţinând etniei rome: «Ziua Internaţională a Romilor» şi «Sărbătoarea etniei romilor din România». Este un bun prilej să remarcăm, pe de o parte, particularităţile culturii rome, care a îmbogăţit patrimoniul nostru cultural, economia şi societatea românească şi, pe de altă parte, să vedem ce mai avem de făcut pentru ca toţi cetăţenii, indiferent de etnie, să trăiască mai bine în România.

Din momentul introducerii măsurilor care să faciliteze accesul romilor la învăţământul liceal şi universitar din anii 1990 până la adoptarea, în 2001, a primei strategii guvernamentale din Europa dedicate îmbunătăţirii situaţiei romilor, România a devenit una dintre primele ţări care au adoptat măsuri concrete de incluziune socială şi combatere a discriminării persoanelor de etnie romă. Măsurile deja implementate au încurajat accesul la educaţie pentru tinerii de etnie romă, au redus discriminarea şi au îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale comunităţilor rome”, a declarat şi Marcel Ciolacu astăzi.

Afla mai multe despreromiiohannisciolacu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt