Tradiția Crăciunului pe rit vechi – Focus Prima TV

Tradiția Crăciunului pe rit vechi

Astăzi se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi, iar sârbii din vestul țării spun că de pe masă nu poate lipsi Ceșnița, o plăcintă tradițională. Desertul cu nucă, în care se pune și un bănuț, se taie în bucați iar fiecare membru al familiei trebuie să guste măcar o bucată. Cel care găsește moneda va avea noroc tot anul.

Două ore! De atât are nevoie o gospodină pentru a pregăti unul dintre cele mai dulci preparate sârbești care se mănâncă doar de Crăciun. Cei care au gustat chiar și o singură dată din Ceșniță spun că merită efortul gospodinelor.

Aluatul obținut se împarte în mai multe bucăți, se întinde ușor, iar apoi se lasă “să se odihnească”. Între timp se face umplutura.

Iar adevărata provocare începe abia acum! Cu și mai multă grijă se așează în straturi în tava iar într-un colț se pune banul norocos.

Apoi foile se împăturesc cu mare grijă iar la final, se toarnă mierea care acoperă toată plăcinta.

Iar înainte de a gusta din pălcinta, este obligatoriu ca sârbii să își ureze Craciun Fericit!

Total
0
Shares
Total
0
Share