Tradiţia Crăciunului pe rit vechi

Tradiţia Crăciunului pe rit vechi

Astăzi se sărbătoreşte Crăciunul pe rit vechi, iar sârbii din vestul ţării spun că de pe masă nu poate lipsi Ceşniţa, o plăcintă tradiţională. Desertul cu nucă, în care se pune şi un bănuţ, se taie în bucaţi iar fiecare membru al familiei trebuie să guste măcar o bucată. Cel care găseşte moneda va avea noroc tot anul.

Două ore! De atât are nevoie o gospodină pentru a pregăti unul dintre cele mai dulci preparate sârbeşti care se mănâncă doar de Crăciun. Cei care au gustat chiar şi o singură dată din Ceşniţă spun că merită efortul gospodinelor.

Aluatul obţinut se împarte în mai multe bucăţi, se întinde uşor, iar apoi se lasă "să se odihnească". Între timp se face umplutura.

Iar adevărata provocare începe abia acum! Cu şi mai multă grijă se aşează în straturi în tava iar într-un colţ se pune banul norocos.

Apoi foile se împăturesc cu mare grijă iar la final, se toarnă mierea care acoperă toată plăcinta.

Iar înainte de a gusta din pălcinta, este obligatoriu ca sârbii să îşi ureze Craciun Fericit!

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt