Grecia e cuprinsă de flăcări. Localnicii şi turiştii aflaţi în pericol, inclusiv cei români, evacuaţi

Grecia e cuprinsă de flăcări. Localnicii şi turiştii aflaţi în pericol, inclusiv cei români, evacuaţi

Este a 7-a zi în care Grecia arde, iar noi incendii ameninţă să izbucnească! În multe zone s-a instalat iadul. Pe insula Rhodos e cumplit. Mii de oameni sunt blocaţi acolo, iar flăcările ameninţă la fiecare pas. Pompierii duc o luptă supraomenească cu scopul de a salva cât pot de mult din ceea ce cândva arăta ca un paradis. Următoarea insulă aflată în pericol este Creta! Autorităţile au emis cod roşu de pericol, iar pe Evia un avion de stingere a incendiilor s-a prăbuşit. Focurile se pot extinde şi acolo în orice moment. Ce a mai rămas din sezonul estival va fi o provocare pentru greci. Chiar premierul a declarat că ”Nu există o apărare magică în faţa incendiilor”.

Situaţia se înrăutăţeşte de la o clipă la alta în Grecia. Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru toţi cetăţenii din România care se află sau doresc să meargă în Grecia, cu privire la pericolul la care se expun. Autorităţile elene menţin gradul 5 de risc de incendii de vegetaţie pe întreg teritoriul ţării. Insula Rhodos rămâne în continuare cea mai afectată. În timp ce pompierii se luptă cu flăcările, turiştii şi-au petrecut încă o noapte dormind pe jos, în aeroport, în timp ce aşteaptau primul zbor spre casă.
Localnicii din Rhodos, terorizaţi de ameninţarea flăcăilor, cer ajutor. Se tem că vor rămâne fără case în orice secundă.
Pompieri din Turcia, Polonia, Slovacia şi România lucrează zi şi noapte alături de pompierii greci pentru a stinge flăcările.
De la Atena, premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, spune că restul sezonului estival va fi o mare provocare.

„În această misiune, este important să nu avem pierderi umane şi ca operaţiunile de evacuare a locuitorilor să fie organizate în mod eficient, mai ales în Rhodos, unde pompierii, poliţia şi paza de coastă au organizat evacuarea a aproape 20.000 de cetăţeni, dar mai ales turişti. ”

Creta este următoare insulă ameninţată. Autorităţile au emis un cod roşu. Riscul de izbucnire a incendiilor este imens. Între timp, în Corfu, Evia şi în apropiere de Atena, focul ameninţă să se extindă, în ciuda eforturilor depuse de pompieri.

Afla mai multe despregreciaincendiituristiromani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt