Incendii cumplite în Grecia. Panică printre turiştii români

Incendii cumplite în Grecia. Panică printre turiştii români

Grecia trece prin foc şi groază. Situaţia este dramatică iar imaginile sunt apocaliptice. Flăcările mistuie totul în calea lor, iar acum insulele Rhodos şi Corfu sunt cel mai grav afectate. Mii de turişti, printre care şi români, au fost evacuaţi încă de azi-noapte, iar autorităţile spun că are loc cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării.

Peste 20.000 de oameni sunt mutaţi în locuri sigure. Iar poveştile par desprinse din filmele de groază.

„Este dezastru, bate vântul foarte tare şi a împrăştiat din nou. Ne-au evacuat şi suntem în continu pe străzi, pe plaje şi care pe unde apucă. Este dezastru!”

Este mărturia Alinei, o româncă stabilită pe insula Rhodos. Viaţa i s-a schimbat într-o secundă. Alături de mulţi alţii a fost nevoită să îşi părăsească locuinţa şi să fugă din calea flăcărilor. Lacrimi, teamă, nesiguranţă, sunt cuvintele care descriu sentimentele oamenilor care trec prin iadul de acolo. Sute de mii de turişti şi localnici s-au trezit prinşi în cercul de foc de pe insulă.

20 de mii au fost evacuaţi în cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria ţării. 

15% din suprafaţa insulei Rhodos este cuprinsă de flăcări. Incendiile sunt alimentate de căldură şi vânt, iar efortul pompierilor pare în zadar. Oamenii fug, dar în urmă rămân şi animale condamnate la un sfârşit crunt.

”Puteai să vezi cum fumul acoperea totul iar apoi cenuşa cum cădea. Noi încă simţim mirosul de fum. A fost îngrozitor.”, povestesc oamenii.

Turiştii dar şi localnicii au fost puşi la adăpost în săli de sport, săli de conferinţe sau direct în aeroport. Acolo şi-au petrecut noaptea.

”În drumul nostru de întoarcere de la hotel, puteai să vezi literalmente un nor întreg de fum. A fost oribil. Am fost foarte norocoşi pentru că am fost în Lindos cu o zi înainte. Dar vorbeam cu oamenii, după ce am plecat, la două ore, totul era acoperit de cenuşă.”

”Nu am avut voie să ne întoarcem la hotel noaptea trecută pentru că armata tocmai preluase toate drumurile.”, spun turiştii.

Autorităţile elene au cerut din nou ajutor. Singuri nu pot face face dezastrului. Doar pe insula Rhodos sunt acum 52 de pompieri români care se luptă pentru stingerea incendiilor.

 Dezastrul s-a extins şi în nordul Insulei Corfu. Imaginile sunt apocaliptice. Flăcările au cuprins mai multe case, iar peste 2500 de oameni au primit ordin de evacuare. Zeci de pompieri şi voluntari s-au luptat toată noaptea pentru a mai domoli furia incendiilor, însă căldura şi vântul puternic fac misiunea aproape imposibilă.

Incendii de vegetaţie mai sunt pe insula Evia, la est de Atena, şi la Aigio, la sud-vest de Atena.

Afla mai multe despreincendiigreciaturistiromani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt