UE și China au ajuns la cuțite, după boicotarea firmelor europene. „Mai primiți vreun ban de la poporul chinez? Nu mai primiți nimic!” – Focus Prima TV

UE și China au ajuns la cuțite, după boicotarea firmelor europene. „Mai primiți vreun ban de la poporul chinez? Nu mai primiți nimic!”

Digi24

Intenția Uniunii Europene de a separa politica de afaceri în cazul relației cu China le-a explodat liderilor europeni drept în față: lideri de partid și personalități publice chineze au făcut apel către cei 1,4 miliarde de potențiali consumatori ai țării să boicoteze total produsele companiilor occidentale, după ce UE a sancționat China din cauza abuzurilor comise împotriva minorității uigure, se arată într-o analiză Politico.

Boicotul este reacția directă și negativă a chinezilor la adresa sancțiunilor UE impuse Beijingului și după ce giganți ai comerțului de haine sau modă au refuzat să mai cumpere bumbac din provincia Xinjiang, unde minoritatea uigură este persecutată de guvernul chinez.

După negocieri care au durat 7 ani, UE și China păreau să să ajungă, în urmă cu trei luni, la un acord comercial apreciat, la acea vreme, drept „istoric”. Înțelegerea ar fi îmbunătățit accesul pe piața chineză al investitorilor europeni și ar fi asigurat, în același timp, accesul companiilor chineze pe piețele europene.

UE a decis însă să sancționeze China pentru abuzurile și persecuțiile îndreptate împotriva minorității uigure, decizie care a făcut ca acordul comercial să fie imediat „pus pe aparate”. Concomitent, companii precum Nike sau H&M s-au angajat să nu mai cumpere bumbac din Xinjiang, în urma acuzațiilor despre munca forţată şi epurarea etnică la care sunt supuşi minoritarii uiguri din regiune.

Total
0
Shares
Total
0
Share