Unităţile de primiri urgenţe vor fi suprasolicitate

Unităţile de primiri urgenţe vor fi suprasolicitate

Situaţie gravă la Timişoara! Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş, acolo unde se
făceau majoritatea investigaţiilor imagistice ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus nu mai este functional! În fiecare lună, peste 3000 de persoane infectate cu Covid 19 erau evaluate pulmonar pe baza scanărilor realizate de radiologii unităţii sanitare. Acum, pacienţii vor fi transferaţi către unitătile de primiri urgenţe ale altor spitale, ceea ce ar putea duce la blocarea activităţii acestora.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au atras atenţia încă din luna ianuarie că din cauza volumului foarte mare de investigaţii imagistice zilnice există posibilitatea ca CT-ul să cedeze şi au cerut ajutorul autorităţilor locale pentru achiziţia unui nou aparat. Computerul Tomograf de la unitatea sanitara a intrat de mai bine de un an în lupta împotriva noului coronavirus şi a realizat în ultimele 6 luni, aproape 10.000 de investigaţii imagistice, de 1000 de ori mai multe decât în 2019.

Cu alte cuvinte, dupa investigatia imagistica se poate spune daca pacientul are o forma usoara, medie sau severa de covid 19. Fara aceasta componenta esentiala, aparatul nu poate funcţiona.

Sute de pacienţi care erau aduşi pentru triaj în unitatea sanitară vor trebui transferaţi către serviciul de urgenţă al
Spitalului Judeţean sau al Spitalului Municipal unde există asemenea aparate de investigaţii imagistice. Medicilor le este teamă că din cauza numărului mare de pacienti, Unităţile de Primiri Urgenţe din cele două spitale şi-ar putea bloca ctivitatea.

Medicii spun că după fiecare pacient infectat cu Covid 19, aparatul dar şi încăperea în care se află acesta, trebuie
dezinfectate, ceea ce dureaza şi astfel, pacientii non Covid vor trebui să aştepte.

Computerul Tomograf a fost achiziţionat în 2018. Astăzi, autorităţile locale din Timiş au avut o întâlnire cu
reprezentanţii spitalelor pentru a găsi o soluţie pentru ieşirea din criză. Înlocuirea aparatului va dura cel puţin o săptămână, spun cei din conducerea spitalului Victor Babeş, iar numărul pacienţior care ar trebui redirecţionaţi spre alte unităţi sanitare va fi de oridinul sutelor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt