Vacanță în Bucovina cu Mocănița – Focus Prima TV

Vacanță în Bucovina cu Mocănița

Sute de turiști din toate colțurile tării stau la coadă zilele acestea pentru a călători cu Mocănița din Moldovița. Denumită de localnici Huțulca, mica locomotivă cu aburi trage după ea cinci vagoane pline ochi de călători. Deși în număr mai mic față de anii trecuți, aceștia urcă la bord pentru experiența inedită de a cutreiera Bucovina într-un tren vechi de zeci de ani. Peisajele montane de nedescris din zonă, dar și mâncarea care se servește la coborâre sunt și ele motive pentru care oamenii aleg această călătorie de vis.

Cu aburul dens, șuierăturile puternice și dulcele glas al roților de tren, Mocănița poartă zi de zi sute de turiști într-o călătorie atât prin timp, cât și prin peisajele mirifice ale Bucovinei. Trenul de legendă circulă, pe la poalele Carpaților, pe un traseu de 25 de kilometri și, în perioada sărbătorilor, a fost asaltat de mulți călători dornici de aventură. Și nu e de mirare. În vagoane, cu toții respectă regulile și, deși trenurile
sunt vechi de 50 de ani, turiștii au parte de cele mai bune condiții.

Îndrăgostiți de mocăniță, mulți turiști, din Cluj, Constanța sau alte județe îndepărtate, au ales să își petreacă sărbătorile în Bucovina de-a lungul timpului.

Nici străinii nu ocolesc ținuturile fermecătoare din nordul României. Udesh a venit în Moldova, împreună cu mai mulți prieteni, tocmai din Sri Lanka, pentru a-și câștiga existența ca electrician. Este fascinat de țara noastră și de mâncarea de aici și, spune el, nu avea cum să rateze o așa atracție inedită precum Mocănița.

Carol, o tânără din Spania, căsătorită cu un român și stabilită cu acesta în Belgia, a venit anul acesta pentru prima dată în Bucovina și spune că cel mai mult au impresionat-o bucatele servite la coborârea din tren.

Din păcate, pandemia a afectat foarte mult și turismul din Bucovina. Vagoanele mocăniței nu au fost anul acesta nici măcar pe jumătate la fel de pline precum erau în decembrie. Producătorii locali, care îi așteaptă, de obicei, pe turiști cu miere, siropuri, afinate, dar și cârnați și caltaboși, au avut pierderi mari.

Și totuși, cei care îi așteaptă pe turiști cu mâncare caldă la capăt de linie spun că anul acesta oamenii au fost mai pofticioși.

Roțile de fier ale Mocăniței nu se opresc în nicio zi din an. De sărbători și în timpul verii, datorită cererii mari, numărul de curse zilnice este chiar suplimentat. În ciuda pandemiei, aceasta și-a continuat și își va continua povestea începută acum 15 ani, aceea de le a oferi turiștilor o experiență unică, presărată cu fiori și fascinație.

Total
0
Shares
Total
0
Share