Vești proaste pentru fermieri de la ANM! Ce se întâmplă cu plantele din câmp - Focus Prima TV

Vești proaste pentru fermieri de la ANM! Ce se întâmplă cu plantele din câmp

Schimbările climatice au devenit o realitate din ce în ce mai evidentă în ultimii ani, iar meteorologii atrag atenția asupra unor noi fenomene cu care se confruntă fermierii. Lipsa precipitațiilor de pe parcursul iernii trecute a fost fără precedent, fapt ce a dăunat dezvoltării oprime a culturilor semănate în toamnă.

Într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, șeful laboratorului de agrometeorologie al ANM, Daniel Alexandru, a vorbit despre starea culturilor în această perioadă. Potrivit lui, temperaturile înregistrate în ultima săptămână sunt specifice lunilor de vară, iar acest lucru a declanșat un consum de apă mai accelerat al plantelor.

”Noi nu mai avem anotimpuri bine definite din punct de vedere meteorologic. După cum observăm, în ultima săptămână ne aflăm în plină vară. Spun acest lucru pentru că temperaturile au depășit cu 7-8 grade Celsius media multianuală în timpul zilei. Avem niște temperaturi care sunt caracteristice lunilor iunie-iulie. De asemenea, evapotranspirația a crescut la un nivel de 7-8 mm pe zi, ceea ce indică un consum al plantelor, la grâu în special, specific lunilor iunie-iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share