10 mai, ziua declarării Independenţei

10 mai, ziua declarării Independenţei

10 mai este o zi cu o semnificaţie deosebită pentru toţi românii. Sau măcar aşa ar trebui. Declararea independenţei şi încoronarea primului rege al ţării, Carol I. Astăzi este despre istorie, despre lecţii de învăţat din aceasta şi despre viitor prin prisma înţelegerii trecutului.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, 10 mai este Ziua Regalităţi. În anul 1866, Carol de Hohenzollern îşi părăseşte castelul din Germania şi porneşte spre România. Ajunge cu vaporul în data de 8 mai la Drobeta Turnu Severin şi două zile mai târziu,pe 10 mai 1866, intră în Bucureşti. Astfel, începe cea mai lungă domnie din istoria României: a durat 48 de ani. Dar acest moment din istorie este cu mult mai mult.

Regele Carol 1 a oferit României un cadou unic în lume coroana sa. Fără pic de metal preţios sau pietre preţioase, este mai valoros decât greutatea sa în aur pentru că reprezintă independenţa ţării noastre, câştigate în 1877.

O altă semnificaţia a acestei date, cea de-a treia, este legată de faptul că România a fost proclamată Regat, iar Carol a fost încoronat Rege, primul din istoria noastră. Contextul politic, nevoia României de a fi conectată la Europa de Vest, toate au dus la apariţia acestor momente unice în istorie, de care oamenii politici de atunci au ştiut să profite.

În România anului 2023, într-un Bucureşti plin de proteste şi protestatari ce mai reprezintă ziua de 10 mai?

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt