Casele distruse de cutremurul din Gorj nu au fost refăcute

Casele distruse de cutremurul din Gorj nu au fost refăcute

În februarie a început coşmarul pentru oamenii din Gorj. Pe 13 a fost un prim cutremur, de 5,2. Apoi, peste două mii de replici. Nici acum, după aproape 4 luni, oamenii de acolo nu şi-au revenit. Le este frică de un alt seism. Nu au reuşit să îşi repare casele, iar şcoala şi biserica din Arcani încă sunt închise. Urmează să fie demolate şi apoi reconstruite.

Cutremurele din Gorj au băgat teama oameni. Imaginile din februarie vorbesc de la sine. Magazine şi clădiri distruse, case grav avariate şi instituţii care nu mai au unde funcţiona. Sătpămâni întregi, Oltenia s-a cutremurat din oră în oră.

Urmările seismelor se văd şi astăzi. Arcani, un sat la 14 kilometri de Targu Jiu, a fost una dintre cele mai afectate zone. Doina s-a îngrozit. Pereţii casei ei sunt crăpati şi au găuri în care îţi încape mâna. Doina nu a reuşit să depăşească momentul. Îi e teamă că vor urma alte seisme puternice. Nu a reuşit nici acum să îşi repare casa.

Costel trăieşte in Arcani de zeci de ani. Şi-a construit casa in aşa fel încât sa reziste la cutremure, însă ultimele tot i-au avariat tavanul.

Biserica şi şcoala din Arcani au fost cele mai afectate. Iniţial s-a vorbit chiar despre demolarea ei. Acum, însă, autorităţile spun că vor mai face câteva expertize, apoi va fi consolidată. Până atunci, oamenii trebuie să meargă la biserica din satul vecin. Mulţi însă nu vor să bată atâta drum. Şcoala din Arcani a rămas închisă în ultimele luni.

În Târgu Jiu situaţia a fost aceeaşi. Sute de clădiri au fost afectate. Bucăţi mari din acoperişul primăriei au căzut iar pentru câteva zile o parte din angajaţi au lucrat intr-o cladire de lângă stadion.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt