Diferenţele de salarizare dintre bărbaţi şi femei ar putea dispărea

Diferenţele de salarizare dintre bărbaţi şi femei ar putea dispărea

Discriminarea între sexe rămâne un lucru cât se poate de actual, în special la capitolul salarii. O statistică europeană arată că bărbaţii câştigă în medie cu 12,7% mai bine decât femeile. Cea mai mare discrepanţă apare în rândul celor din funcţiile de conducere. Această diferenţă s-ar putea reduce în anii următori, însă. O iniţiativă a Parlamentului European îşi propune ca angajaţii să poată afla veniturile colegilor.

La nivel european, bărbaţii au în continuare venituri mai mari decât femeile, deşi ocupă aceleaşi funcţii. Diferenţa apare în cazul managerilor. Bărbaţii aflaţi pe astfel de posturi câştigă cu 23% mai bine decât colegele lor. Specialiştii spun că totul porneşte, de fapt, de la cât de dispuşi sunt angajaţii să îndeplinească anumite roluri.

România nu stă nici ea mai bine la acest capitol.

Statisticile arată că în mediul public diferenţele de salarii sunt mai mai decât la privat, iar cea mai mare discrepanţă apare în sectorul financiar, unde bărbaţii au remuneraţii cu 32% mai mari. Majoritatea femeilor, mai ales cele cu multă experienţă, spun că au simtit pe pielea lor aceste diferenţe la toate locurile de muncă pe care le-au avut.

Aceste discrepanţe ar putea, însă, dispărea în anii ce urmează. Parlamentul European a demarat o iniţiativă prin care se vrea egalizarea salariilor între sexe. Europarlamentarii spun că, odată ce această directivă va fi implementată si salariile tuturor angajatilor vor cunoscute in toate companiile, discrepantele salariale vor fi mai fi atat de mari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt