Extreme makeover, ediţia pentru tramvaiele din Bucureşti

Extreme makeover, ediţia pentru tramvaiele din Bucureşti

Tramvaiele din Bucureşti, unele mai vechi de 50 de ani, au intrat în proces de modernizare. Călătorii vor găsi în ele podele mai joase, pentru accesul persoanelor cu handicap, scaune noi, afişaj electronic şi aer condiţionat. Facelift-ul le va prelungi viaţa cu 30 de ani, spune directorul STB. O echipă Focus a fost la Uzina de Reparaţii a STB şi filmat de la un cap la altul transformarea unui tramvai.

Le cheamă V3A şi au între 32 şi 51 de ani. Sunt produse, prin urmare, încă din 1971. Operaţiile estetice vor costa, în medie, pentru fiecare dintre ele 700.000 de euro. Primii paşi; dezasamblarea şi decopertare. Sablarea înseamnă practic curăţarea structurii metalice şi a pieselor cu un jet de nisip împroşcat cu aer comprimat. Zonele prea ruginite sunt înlocuite complet. Între timp, se lucrează la boghiuri - cuplul de roţi al tramvaielor.

Ele sunt refăcute în cadrul secţiei de lăcătuşerie, unde se fac 80% din piesele necesare unui tramvai. Doar 20% dintre ele sunt cumpărate. Din ţară şi din străinătate. Odată cu roţile, se lucrează şi la frâne. Unde fiecare piesă este desfăcută, spălată, iar cele vechi sunt înlocuite.

Pe lângă strungurile clasice, uzina are şi câteva moderne. Toate aceste lucrări se fac în una dintre cele mai mari secţii din uzină, lăcătuşeria. După toate aceste operaţiuni, boghiul este ca nou. După ce partea mecanică este rezolvată, urmează procesul de vopsire şi instalarea părţii electrice.

Elementele proaspăt vopsite intră într-un cuptor cu temperatura de 300 de grade. Prin modernizare, tramvaiele beneficiază de o instalaţie electrică nouă, necesară atât afişajului electronic cât şi montării aerului condiţionat. În plus, tramvaiele vor avea şi consum de energie redus.

Potrivit directorului STB, Bucureştiul are nevoie de 400 de tramvaie. În momentul de faţă sunt disponibile mai puţin de 300 vehicule.

foto: buletin.de

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt