Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, le transmite un mesaj ferm guvernanţilor: „Mâinile jos de pe bugetele locale!”

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, le transmite un mesaj ferm guvernanţilor: „Mâinile jos de pe bugetele locale!”

Guvernul trebuie să găsească soluţii, să ia decizii grele, pentru a rezolva problema deficitului bugetar, a declarat la Prima News primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

„Mâinile jos de pe bugetele locale! Avem 200 de secretari de stat, sunt convins că nu avem nevoie de toţi. Bugetele locale se hrănesc din taxele şi impozitele locale şi o porţiune din impozitul celor care lucrează aici. Noi nu ne putem împrumuta cum face guvernul. Dacă nouă ni se impune să economisim, o să trebuie să redistribuim nişte sume la rectificări, bugetele locale nu au niciun impact asupra deficitului bugetului central”, a spus edilul.

El a arătat că autorităţile locale vor fi forţate să scadă din zona de bunuri şi servicii, ceea ce va avea un impact asupra capitalei culturale, pentru că de acolo este finanţată.

„Toate evenimentele, concertele, spectacolele, cea mai mare parte e făcută de artişti independenţi şi ei sunt plătiţi prin finanţări nerambursabile, contractele sunt în mare parte semnate, e absurd, nu poţi să conduci aşa o ţară, imprevizibil. Avem bani până în septembrie, apoi le putem spune tuturor că a fost o păcăleală, am fost doar o jumătate de capitală. Ar fi o catastrofă imensă pentru reputaţia României, ar confirma o prejudecată despre România că este o ţară uşor haotică. Capitala culturală e cea mai bună oportunitate a ţării să se promoveze turistic şi cultural”, a spus primarul Timişoarei.

El a precizat că autorităţile locale ar trebui să-şi poată cheltui veniturile aşa cum doresc, pentru că sunt ale lor.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a susţinut că nu toţi primarii ştiu să-şi gestioneze bugetele pe care le au şi sunt dependenţi de transferuri de la bugetul de stat.

Referitor la proiectul de OUG apărut în spaţiul public care prevede măsuri precum interzicerea cumulului pensiei cu salariul, Costin a spus că i s-a confirmat faptul că acesta nu este un document asumat de Coaliţie.

Liderul sindical a mai precizat că are informaţii potrivit cărora sunt firme care nu plătesc contribuţiile de asigurări sociale. „Este cel puţin un miliard de lei pe lună opriţi de agenţii economici”, a arătat Costin.

Profesorul de economie Cristian Păun a precizat că, totuşi, e greu ca firmele să scape fără plata contribuţiilor, pentru că legea prevede în acest caz dobânzi şi amenzi penale.

„La ANAF sunt în continuare 600 de posturi goale, care vor deveni îngheţate, adică acolo unde trebuie colectate taxele şi impozitele.

„A început anul cu o creştere a fiscalităţii, iar acum IMM-urile gâfâie din ce în ce mai tare. Veniturile la buget sunt foarte volatile, depinde de cum se mişcă companiile de stat. Statul a calculat un venit, iar în acest venit au fost încadrate toate ministerele cu cererile lor, fără să se facă o selecţie. Gaura e mai mare, de fapt”, a adăugat Păun.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt