Trag clopetele pentru Mitică

Trag clopetele pentru Mitică

,,Să fiţi deştepţi şi fără frică. Eu vă salut, Mitică!" Aşa îşi aşeza marele actor, şugubăţ şi cuminte, salutul de final. Cu fiecare rol şi cu fiecare apariţie, reuşea să creeze o lume fascinantă, unică, inconfundabilă. Acum a plecat să se odihnească puţin. Mitică rămâne însă mitic!

Destinul şi harul de artist care aduce zâmbete printr-un umor fin şi vorbă apăsată i-au fost scrise parcă şi-n numele ce-l poartă, un nume care i-a fost, pe drept, şi rol. Ştiai că e rost de aplauze nesfârşite dacă apărea magistralul Mitică. Rămânem cu moştenirea sa fabuloasă. Trăieşte pentru totdeauna în Moromeţii, în Vânătoare de Lupi, în Glissando sau în Cel mai iubit dintre pământeni, ca şi-n atâtea alte producţii memorabile. Şi ni-l vom aminiti mereu ca pe un gentleman adevărat, ireproşabil, unul dintre eroii buni ai generaţiei de neegalat.

Artiştii care au jucat alături de el sau care l-au cunoscut şi iubit pur şi simplu au rămas îmărmuriţi. Aseară inima actorului a încetat să mai bată.

De-a lungul carierei a jucat în sute de piese de teatru. A urcat pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, dar a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. În capitală a debutat pe scena Teatrului Mic în 1973 unde a jucat în cea mai mare parte a carierei. Tot aici şi-a cunoscut dragostea vieţii sale, Leopoldina Bălănuţă.

Îndrăgit s-a făcut şi pe micul ecran. Păcală se întoarce, Cel mai iubit dintre pământeni, De ce trag clopotele, Mitică, Ticăloşii sau Umilinţă l-au avut pe artistul magistral în distribuţie. Dar, memorabil rămâne rolul lui Cocoşilă, din filmul Moromeţii. A jucat şi în zeci de scenete la televiziunea publică. La TVR a avut şi una dintre cele mai longevive emisiuni, ,,D-ale lui Mitică."

Mai puţin se ştie însă că marele artist a făcut închisoare politică. S-a întâmplat în 1958 iar Condamnarea sa a venit în urma unei discuţii pe care ar fi avut-o cu câţiva prieteni la o zi onomastică. Ar fi fost turnat atunci de unul dintre ei cum că ar fi vrut să plece în America.

Condamnat pe vorbe, aşa cum a spus de multe ori, artistul a îndurat anii grei de penitenţă şi lui întregi de muncă grea, inclusiv la Periprava şi Salcia. Marele actor a reuşit să-şi recapete însă forţele şi încrederea şi a reuşit în anii ce aveau să vină să-şi construiască faima prin rolurile sale excepţionale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt