Ziua copilului orfan. 3.300 de copii, în centre de plasament - Focus Prima TV

Ziua copilului orfan. 3.300 de copii, în centre de plasament

Peste 3.000 de copii trăiesc în centrele de plasament, iar la nivel național peste 44.000 de copii fac parte din sistemul de protecție specială. Sărăcia este principalul motiv pentru care părinții îi abandonează. Dintre cei abandonați, doar un procent foarte mic ajung să fie dați spre adopție. Și mai puțini ajung să și aibă o nouă familie. Vestea bună de Ziua Internațională a Copilului Orfan este că numărul celor care trăiesc în centrele de plasament este tot mai mic.

La începutul anilor 90 numărul copiilor romani care trăiau în centrele de plasament ajungea la 100.000. În prezent numărul lor este considerabil mai mic. 3.300 de minori trăiesc în cele 130 de centre din toată țara.

Numai că numărul celor abandonați de părinți este considerabil mai mare. În total sunt peste 44.400 de copii care sunt în grija instituțiilor statului, a caselor familiale sau a rudelor de până la gradul 4. Organizațiile non guvernamentale au reușit însă să închidă mai multe orfelinate și să îi plaseze în sisteme de protecție mai eficiente.

O bună parte ajung în case de tip familial. În prezent, 6.216 copii trăiesc în astfel de centre.

Doar Fundația Hope and Homes for Children a înființat 121 de case familiale la nivel național. Desființarea orfelinatelor este și un obiectiv al ministerului Familiei și Protecției Sociale. Toți acești copii trăiesc însă o traumă și au nevoie de consiliere psihologică pentru a înțelege schimbările prin care trec. Din păcate, un număr foarte mic din acești copii sunt declarați adoptabili.

Problema cea mai apară însă în momentul în care ei părăsesc aceste centre pentru că mulți se adaptează greu unei vieți pe cont propriu. Începând cu luna noiembrie, tinerii care ies din sistem pot accesa un ajutor din partea statului.

Total
0
Shares
Total
0
Share