Amenzi de până la 20.000 lei pentru cei care pun diverse însemne pe tricolorul naţional

Amenzi de până la 20.000 lei pentru cei care pun diverse însemne pe tricolorul naţional

Parlamentul a adoptat, prin votul final al deputaţilor, proiectul fostului premier Nicolae Ciucă, actual preşedinte al Senatului, care prevede sancţionarea cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei a nerespectării unei prevederi, iniţiate tot de liderul liberal şi devenită lege, potrivit căreia pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

La data de 31 mai 2023, la iniţiativa fostului premier Nicolae Ciucă, Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiie publice (Legea nr. 176/2023), prin care s-a stabilit următoarea interdicţie: ”Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare." 
Nicolae Ciucă spune că interdicţia de mai sus a reprezentat ”primul pas în consacrarea 'sacralităţii' drapelului naţional ca simbol naţional şi constituţional”.
Astfel, Ciucă vrea ca dispoziţia legală să fie respectată şi: ”având ca scop prevenţia încălcării legii”, consideră necesar ”al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancţiunea pentru nerespectarea interdicţiei consacrate prin articolul I din Legea nr. 176/2023”. 
”Pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constitue o abatere gravã de la ordinea publicã şi trebuie sancţionatã proporţional, cu amendã în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”, afirmă Nicolae Ciucă.
Prin urmare proiectul completează legea iniţiată anterior de fostul prim-ministru prin introducerea în lege a sancţiunii contravenţionale în cuantum de la 10.000 lei pânã la 20.000 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor de a nu fi adăugate alte însemne pe drapelul naţional decât cele militare sau stabilite prin lege. Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de şeful statului.
 

Afla mai multe despreciucadrapelproiect
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt