Cîţu afirmă că ”varianta optimistă” pentru deficitul bugetar din acest an este 6%: Ne aşteptăm anul viitor un deficit de 9-10% ceea ce ar însemna pentru România inflaţie în continuare mare, dobânzi mari, retrogradare

Cîţu afirmă că ”varianta optimistă” pentru deficitul bugetar din acest an este 6%: Ne aşteptăm anul viitor un deficit de 9-10% ceea ce ar însemna pentru România inflaţie în continuare mare, dobânzi mari, retrogradare
foto: Pixabay

Fostul ministru al Finanţelor Publice şi fostul premier Florin Cîţu este de părere că, în cea mai optimistă variantă, România va înregistra un deficit bugetar de 6% la finalul acestui an. Cîţu estimează că pentru anul viitor România va avea un deficit de 9-10 procente, explicând că, în an electoral, cei aflaţi acum la guvernare nu vor lua măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.Florin Cîţu a afirmat, marţi seară, la Prima News, că ”varianta optimistă” în ceea ce priveşte deficitul bugetar este ca acesta să fie de 6% la finalul acestui an. 

”Credeţi că cineva, în 2024, an electoral, cineva dintre cei care sunt acum la guvernare – alţii ar putea, dar dintre cei care sunt la guvernare acum -  vor reduce deficitul bugetar în 2024? Nu! Ceea ce înseamnă că ne aşteptăm anul viitor un deficit de 9-10% ceea ce ar însemna pentru România inflaţie în continuare mare, dobânzi mari, retrogradare. Eu cred că anul acesta, dacă nu ne atingem deficitul, oricum o să fim retrogradaţi, ne ducem cu perspectivă negativă şi dacă continuăm aşa ajungem la junk. Deci vor apărea consecinţe imediat, Comisia Europeană opreşte şi PNR şi fonduri europene. Dar nu contează pentru Marcel Ciolacu, nu contează pentru PSD. Ţinta lor este să câştige alegerile anul viitor, cu costul aruncării României în junk”, a declarat fostul premier liberal. 
 
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Florin Cîţu a afirmat: ”Estimările mele, în jur de şapte şi ceva, cele din Ministerul de Finanţe, în jur de 6-7, oricum mult peste 4,4”.
 
Florin Cîţu a precizat că reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai agenţiilor de rating pot lua măsuri doar după ce autorităţile române vor anunţa în mod oficial care este deficitul bugetar.

Afla mai multe despredeficit bugetarinflatiedobanzi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt