Muzeul Prado creează o paletă de arome care oferă vizitatorilor o experienţă olfactivă a unui tablou de Brueghel

Muzeul Prado creează o paletă de arome care oferă vizitatorilor o experienţă olfactivă a unui tablou de Brueghel

O nouă expoziţie inaugurată la muzeul Prado din Madrid le va permite vizitatorilor să inhaleze aromele a zece elemente din tabloul ''The Sense of Smell'', realizat de Peter Paul Rubens şi de Jan Brueghel cel Bătrân, potrivit ediţiei online a The Guardian.

Cardinalul italian din secolul al XVII-lea Federico Borromeo a fost atât de impresionat de creaţiile lui Jan Brueghel cel Bătrân încât, la un moment dat, i-a scris artistului declarând că poate simţi mirosul primăverii chiar şi în cel mai mici petale şi frunze care iau naştere sub pensula maestrului.

Patru sute de ani mai târziu, cei care nu au o imaginaţie olfactivă la fel de bogată pot vizita muzeul Prado din Madrid pentru a inhala aromele picturii ''The Sense of Smell'', realizată de Brueghel în anii 1617-18.

Muzeul a apelat la serviciile unor curatori, cercetători, precum şi la brandul de parfumuri Puig pentru a recrea aromele a 10 dintre elementele prezente în tabloul lui Brueghel.

Pictura, parte dintr-un set de cinci creaţii dedicate simţurilor, înfăţişează o frumoasă grădină, plină de plante şi flori, unde păuni se plimbă agale, iar porcuşori de guineea mănâncă liniştiţi. Brueghel a pictat flora şi fauna, iar Peter Paul Rubens a contribuit la figurile alegorice.

Inspirat de imaginea uimitoare, Alejandro Vergara, directorul secţiunii de pictură flamandă al muzeului, a venit cu o idee vara trecută.

''Gândeam cu voce tare şi am avut diferite conversaţii cu prieteni şi colegi în urmă cu un an şi aşa s-a născut ideea de a ne concentra asupra simţului mirosului şi de a avea un parfumier care să lucreze asupra tabloului, să identifice elementele şi să creeze 10 arome'', a spus Vergara.

După ce cercetătorii au identificat cele 80 de soiuri de plante şi flori din pictură, Gregorio Sola, parfumier în cadrul Puig, a început că creeze câteva dintre arome.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt