Cum afectează personalitatea activitatea creierului. Vezi ce spune un nou studiu

Cum afectează personalitatea activitatea creierului. Vezi ce spune un nou studiu

Trăsăturile de personalitate afectează activitatea creierului şi pot constitui un factor cheie în apariţia unor boli mintale. Sunt concluziile unui nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în „Journal of Personality and Social Psychology”.

Studiul a analizat personalităţile a aproape 2.000 de persoane din zona Chicago (SUA) şi s-a concentrat pe trei trăsături esenţiale de personalitate: conştiinciozitatea, extroversiunea şi nevrotismul. Oamenii de ştiinţă au stabilit că extroversiunea şi conştiinciozitatea pot ţine la distanţă deficienţa cognitivă uşoară, în timp ce un nivel ridicat de nevrotism creşte şansele de declin cognitiv, scrie ziare.com.

Nevrotismul este o trăsătură de personalitate care reflectă cât de bine face faţă o persoană stresului. Oamenii nevrotici tind să prezinte o stare de anxietate şi furie ridicată şi adesea văd frustrările minore ca fiind ameninţătoare sau fără speranţă. În schimb, persoanele conştiincioase tind să aibă niveluri ridicate de autodisciplină şi sunt bine oragnizate, în timp ce extrovertiţii sunt entuziaşti în viaţă.

Rezultatele studiului au demonstrat că o persoană de 80 de ani cu conştiinciozitate ridicată trăieşte cu doi în plus, fără probleme cognitive. Dacă nevrotismul are valori ridicate, atunci oamenii pot pierde cel puţin un an de viaţă cognitivă sănătoasă.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt