Cum pot apărea incendiile de pădure şi de ce nu se folosesc în România avioane de intervenţii cu apă de mare. Explicaţiile şefului DSU

Cum pot apărea incendiile de pădure şi de ce nu se folosesc în România avioane de intervenţii cu apă de mare. Explicaţiile şefului DSU

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, la Digi24, că incendiile de pădure pot apărea în urma unei ţigări nestinse, aruncate într-o zonă împădurită, sau din cauza unui foc făcut de drumeţi şi care nu a fost stins la plecare. Totodată, secretarul de stat în Ministerul de Interne a spus că, în România, cel mai adesea incendii de pădure apar în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, unde intervenţia se face cu maşina de incendii forestiere sau cu elicopterul, însă nu cu avioane care se încarcă cu apă din mare.

“În fiecare an am avut mai ales în zona Parcului Domogled, în zona Caraş, Mehedinţi. Am mai avut astfel de situaţii dar restrânse. Intervenţia a fost terestră şi pe cale aeriană.

Anul acesta am introdus primele maşini de incendii de pădure, care au accesibilitate mai bună. N-am dotat cu vreo 30 de maşini. Există un proiect de dotare cu ATV-uri mai mici pentru drumurile de pădure, ca să poată intra acolo tot pentru incendiile de pădure.

Suntem în negocieri pentru achiziţia a şase elicoptere medii / grele care vor avea toate capacitatea, printre altele, şi de stingere a incendiilor de pădure.

Riscul există. Poate fi prevenit cât de mult posibil dacă nu aruncăm ţigări. Şi din maşină, dacă eşti într-o zonă frumoasă, împădurită, circuli cu maşina, ai aruncat ţigara din geam nestinsă şi cu asta poţi să porneşti un incendiu de pădure.

Focul care este folosit pentru a pregăti ceva de mâncare în pădure, pentru cei care fac drumeţii, nestins.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt