Taxa care lasă copiii singuri în spitale

Taxa care lasă copiii singuri în spitale

Situaţie revoltătoare în secţia de pediatrie a spitalului judeţean din Suceva. Tot mai mulţi copii sunt internaţi singuri după ce taxa de însoţitor a fost majorată la 70 de lei. Este unul din cele mai mari tarife percepute de vreo unitate de profil din ţară. În Capitală spre exemplu, părinţii care se internează pentru a fi alături de copii bolnavi plătesc între 20 şi 30 de lei zilnic.

Asigurat sau nu, fiecare părinte care vrea să se interneze alături de copilul său pe secţia de pediatrie plăteşe acum o sumă impresionantă.

Concret, o spitalizare de 10 zile presupune un cost de 700 de lei pentru părinţi. Totul în condiţiile în care, potrivit INS, un sucevean câştigă în medie, lunar, ceva mai mult de 2.300 de lei. S-a ajuns astfel în situaţia în care, părinţii din unul din cele mai sărace judeţe din ţară, micii pacienţi să fie internaţi singuri în condiţiile în care mulţi părinţi nu-şi permit să achite taxa de însoţitor. Oamenii sunt revoltaţi.

Conducerea spitalul sucevean susţine taxa a crescut de la 55 la 70 de lei tocmai din cauza numărului mic de pacienţi. Numpărul copiilor internaţi s-a redus cu peste 50 la sută în perioada pandemică.

În majoritatea spitalelor din ţară, taxa de însoţitor este de 10 lei. Un caz aparte îl reprezintă spitalul de copii din Braşov. În această unitate medicală, mamele care vor să rămână internate alături de cei mici trebuie să plătească 20 de lei pe zi. Însă dacă internarea părintelui este recomandată de un medic, atunci costurile sunt suportate integral de spital.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt