Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă

Guvernul Canadei intenţionează să pună la dispoziţie 3 miliarde dolari canadieni pentru finanţarea noilor reactoare nucleare CANDU pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă
foto: facebook.com/tianu

Astăzi la Ottawa, Sebastian Burduja, ministrul român al energiei, şi Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale, au făcut anunţul potrivit căruia Canada poate să susţină cu până la 3 miliarde de dolari finanţarea dezvoltării proiectelor nucleare de către Nuclearelectrica, operatorul Centralei Nucleare de la Cernavodă şi respectiv Energonuclear, subsidiara SNN pentru dezvoltarea proiectului.

România va construi două noi reactoare nucleare de tip CANDU (Canada deuteriu uraniu) la Cernavodă (unităţile 3 şi 4). Acestea vor aduce o contribuţie semnificativă la atingerea obiectivelor noastre privind asigurarea securităţii energetice a României şi a Europei, cu un impact major în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, dezvoltarea celor două unităţi nucleare va crea oportunităţi economice semnificative, atât pentru România, cât şi pentru Canada.

Construcţia celor două reactoare CANDU-6 suplimentare va adăuga 1.400 de megawaţi în banda sistemului energetic din România, cu potenţial de export în ţările vecine, actualmente dependente de resurse energetice din Rusia. Noile reactoare ar ajuta, de asemenea, România să evite anual aproximativ opt milioane de tone de emisii de carbon în raport cu proiecţia pe cărbune şi să-i permită să-şi atingă obiectivul de a elimina treptat cărbunele din producerea de electricitate până în 2032.

Proiectul este esenţial pentru consolidarea securităţii energetice a României, mai ales în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia şi va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic est-european, furnizând consumatorilor din Romania şi ţărilor vecine energie sigură, curată, fără emisie de gaze cu efect de seră şi la un preţ corect.

Sebastian Burduja, ministrul român al energiei: „Relaţiile de colaborare dintre ţările noastre în domeniul nuclear civil datează din anii 70, când Romania a luat o decizie istorică şi înţeleaptă de a fi singura ţară din blocul comunist care urma să dezvolte un program nuclear bazat pe o tehnologie vestică şi singura ţară europeană care a ales să folosească tehnologia CANDU. Aşa cum arată contextul geopolitic astăzi, aceasta a fost cea mai bună decizie pe care România o putea lua la acel moment.

Cooperarea dintre statele noastre a devenit din ce în ce mai puternică în acest domeniu. Sunt mândru să reafirm astăzi angajamentul nostru ferm pentru o cooperare prosperă şi pe termen lung între ţările noastre în domeniul nuclear. De asemenea, subliniez sprijinul deplin al României pentru dezvoltarea Centralei Nucleare de la Cernavodă, cu două noi unităţi care utilizează tehnologia CANDU şi angajamentul nostru de a trata acest proiect de securitate naţională cu cea mai mare prioritate. Suntem recunoscători pentru întreg sprijinul primit prin finanţarea de 3 miliarde de dolari canadieni, o recunoaştere a relaţiei bilaterale excepţionale şi a importanţei strategice a acestei investiţii, susţinută constant la toate nivelurile statului român”.

Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al energiei şi resurselor naturale: „Canada este mândră de rolul pe care l-a avut în construirea şi finanţarea Unităţilor 1 şi 2 a Centralei Nucleare Cernavodă, care furnizează acum aproximativ 21% din energia electrică a României. Proiectul pentru noile unităţi 3 şi 4 reprezintă o oportunitate pentru Canada de a-şi valorifica expertiza nucleară puternică şi de a lucra cu aliaţii noştri cheie pentru a ajuta la furnizarea unei soluţii energetice sigure, fără emisii, cu tehnologie canadiană unui aliat european.”

Canada şi România fac paşi activi pentru a-şi decarboniza sistemele energetice şi sunt ambele angajate să atingă emisii nete zero până în 2050. Energia nucleară are un rol important de jucat în îndeplinirea acestui obiectiv.

 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt