900 de tractoare blochează Bruxelles. Poliţia foloseşte tunuri cu apă. Rute spre centrul oraşului blocate de poliţie. ”Nu ne vom calma!”

900 de tractoare blochează Bruxelles. Poliţia foloseşte tunuri cu apă. Rute spre centrul oraşului blocate de poliţie. ”Nu ne vom calma!”

Aproximativ 900 de tractoare sunt prezente în Bruxelles, concentrate în Cartierul European, potrivit unei numărători oficiale efectuate de poliţie în zona Bruxelles-Capital/Ixelles, luni, în jurul orei 11.00, anunţă 7sur7.be.

Tractoarele, care continuă să se deplaseze spre capitala Belgiei, au format o lungă procesiune, blocând mai multe autostrăzi.

„Ne-am întors pentru a reitera cererea noastră numărul unu, care este de a garanta fermierilor un venit decent. Iar pentru a realiza acest lucru, nu avem altă soluţie decât să ne îndepărtăm de politicile de liber schimb şi de de reglementare a pieţei”, a subliniat Timothée Petel, responsabilul politic al unei federaţii a fermierilor, Fugea.

Federaţia fermierilor spune că aşteaptă „acţiuni ferme în aceste probleme” din partea Comisiei Europene şi consideră că deciziile recente ale acesteia sunt „în mare parte insuficiente”, scrie G4Media.ro.

„Comisia propune să pună în aşteptare anumite norme de mediu (ceea ce nu am cerut) şi să simplifice procedurile administrative. Este adevărat că acest lucru este necesar pentru agricultori, dar nu se referă la prioritatea noastră, care este stabilirea unor preţuri echitabile”, a insistat Timothée Petel.

După o lună şi jumătate de mobilizare, starea de mobilizare a fermierilor continuă.

„Fermierii sunt din ce în ce mai furioşi, tocmai pentru că nu vedem nicio acţiune concretă în ceea ce priveşte cererile noastre legate de venit. Atâta timp cât nu se vor lua măsuri ferme, în special în ceea ce priveşte stoparea acordului UE-Mercosur, nu ne vom calma şi vom continua să menţinem presiunea”, a conchis Timothée Petel.

În această dimineaţă, fermierii au reuşit să forţeze o blocadă a poliţiei la Bruxelles, la intersecţia dintre Avenue d’Auderghem şi Rue Belliard, cu ajutorul tractoarelor lor. Poliţia a trimis întăriri de urgenţă în timp ce oamenii de ordine sunt atacaţi cu bălegar, obligându-i să se retragă mai departe.

Poliţia a desfăşurat tunuri cu apă pentru a stinge flăcările aprinse pe o stradă din Bruxelles de către fermierii veniţi să manifesteze. Fermierii încercau să menţină aprins focul, făcut din cauciucuri de tractor şi paie, în faţa vehiculelor de poliţie echipate cu tunuri cu apă.

În timp ce sute de tractoare continuau să se revarsă luni dimineaţă pe străzile cartierului european (poliţia a numărat peste 300 de tractoare în jurul orei 8.30), cerul s-a înnegrit cu fum negru.

Pentru a-şi exprima furia, fermierii au insistat să aprindă acest foc de mari dimensiuni, făcut din paie şi anvelope, în timp ce poliţia a încercat cu disperare să îl stingă cu ajutorul tunurilor cu apă.

Afla mai multe despreprotestebruxellestractoare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt