Iohannis şi Viktor Orban s-ar putea bate pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului European

Iohannis şi Viktor Orban s-ar putea bate pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului European

Charles Michel a anunţat sâmbătă într-un interviu acordat ziarului De Standaard că va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie ceea ce înseamnă că îşi va părăsi postul de preşedinte al Consiliului European la jumătatea lunii iulie dacă va fi ales. Michel va fi primul pe lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur.
Michel, în vârstă de 48 de ani, ocupă funcţia de şef al Consiliului European, grupul de lideri de guvern din cele 27 de state membre ale UE, de la sfârşitul anului 2019.
Este pentru prima dată când preşedintele în exerciţiu al Consiliului va candida la alegerile europarlamentare. Charles Michel ar fi rămas, în mod normal, în funcţie până la sfârşitul lunii noiembrie 2024.
Deşi plecarea sa va câteva bătăi de cap unor lideri europeni, ea ar putea reprezenta o adevărată şansă pentru România şi Klaus Iohannis. Pentru că, în cazul în care nu se strânge numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, Viktor Orban va deveni preşedinte interimar al Consiliului European.
Asta pentru că Ungaria va prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 iulie şi cutuma europeană spune ca, în cazul în care nu există numărul necesar de voturi pentru un nou candidat, atunci şefia Consiliului să fie asumată de către ţara care deţine preşedinţia UE.
Iohannis, al cărui nume a fost vehiculat tot mai des în ultima perioadă pentru o funcţie europeană de rang înalt, ar putea profita de această situaţie, mai ales că o altă cutumă europeană este cea a alegerii în funcţie de Preşedinte a Consiliului European a celui mai experimentat lider politic. Iar cei mai vechi membri ar fi, în ordine, Orban şi Iohannis. 
Astfel că, dorinţa de a evita un scenariu cu Viktor Orban conducând timp de şase luni Consiliului European, i-ar aduce şanse reale preşedintelui României.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt