Joia mare în Ucraina, sub bombe

Joia mare în Ucraina, sub bombe

Mult aşteptata contraofensivă a ucrainenilor ar putea fi amânată până la vară. Anunţul a fost făcut chiar de şeful guvernului de la Kiev. Pe front, ruşii continuă să bombardeze localităţile eliberate din regiunea de est. Deşi atacurile s-au intensificat, civilii din localităţile aflate în prima linie nu vor să-si părăsească locuinţele.

Bombardamentele ruşilor sunt concentrate acum în reginile Herson şi Doneţk. Aici, forţele ucrainene au respins peste 50 de atacuri, însă patru civili şi-au pierdut viaţa. Cu toate acestea, în Harkov, locuitorii din satele cele mai expuse ezită să plece. Mai mulţi voluntari au încercat să-i convingă să-şi părăsească locuinţele. Doar câţiva au ales să fugă însă în zone sigure. Acum sunt în centre de ajutor.

Contraofensiva ucraineană ar putea avea loc tocmai la vară. Oficialii spun că acum ar duce doar la câştiguri teritoriale modeste. Declaraţia vine la câteva zile după ce scurgerea de documente de la Pentagon ar fi demascat planurile de atac ale Ucrainei. Eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia rămâne însă o prioritate.

Între timp, unul dintre oamenii importanţi ai preşedintelui Zelenski a participat la Conferinţa privind securitatea Mării Negre, organizată la Bucureşti.

Imediat a venit şi reacţia Rusiei. ,,NATO şi <<demilitarizarea>> sunt concepte care se exclud reciproc. Marea Neagră nu va fi niciodată o <<mare NATO>>. Este o mare comună pentru toate statele de coastă. Ar trebui să fie o mare de cooperare, interacţiune şi securitate", a fost reacţia de la Kremlin.

Conferinţa de la Bucureşti a reunit oficiali din România, Ucraina şi Republica Moldova.

foto: facebook.com/zelenskiy.official

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt