Parlamentul polonez il alege pe Donald Tusk în funcţia de prim-ministru

Parlamentul polonez il alege pe Donald Tusk în funcţia de prim-ministru

Parlamentul Poloniei l-a învestit luni pe Donald Tusk, liderul opoziţiei poloneze, în funcţia de prim-ministru, marcând astfel formarea unui nou executiv pro-european, după 8 ani de guvernare conservatoare.

Tusk devine prim-ministru la aproape două luni de la alegerile legislative, câştigate de o coaliţie diversă de partide - alcătuită din partide de stânga, dar şi din formaţiuni conservatoare moderate.
Partidele au candidat pe liste separate, dar au promis să colaboreze sub conducerea lui Tusk pentru a restabili standardele democratice şi a îmbunătăţi relaţiile cu aliaţii şi în special cu UE, scrie Digi24.
Tot luni, parlamentul polonez a respins la votul de încredere guvernul propus de premierul în exerciţiu Mateusz Morawiecki, 
Donald Tusk va conduce o coaliţie din care fac parte alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.
O prioritate a viitorului guvern va fi accesarea fondurilor pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), blocate de Comisia Europeană, care a acuzat guvernul polonez în exerciţiu condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS) că în cei opt ani cât a fost la putere a încălcat statul de drept prin reformele efectuate în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.
Ca măsuri sociale, Tusk a promis creşterea salariilor profesorilor cu 30% şi a alocaţiilor pentru copii de la 120 la 180 de euro pe lună.
 
Tusk, felicitat de Ciolacu
 
Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis, luni seară, felicitări fostui preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, care va conduce coaliţia care va prelua puterea la Varşovia.
 
”Felicitări călduroase, Donald Tusk! Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida în continuare parteneriatul nostru strategic, solid şi foarte dinamic, precum şi contribuţia noastră comună în calitate de membri ai UE şi NATO”, a scris, luni seară, pe Twitter Marcel Ciolacu.
 
Prim-ministrul conservator polonez Mateusz Morawiecki, desemnat să formeze un nou guvern în urma alegerilor din octombrie, a pierdut luni votul de învestitură, ceea ce a deschis calea pentru ca o coaliţie largă de partide pro-UE, condusă de liberalul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, să preia puterea la Varşovia.

 

Afla mai multe desprevotparlamentpolonia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt